Éljen a gebe majom!

Húszéves kísérletsorozattal bizonyították amerikai kutatók, hogy a kalóriabevitel csökkentése hatékonyan növeli az élettartamot. Egy emberhez közeli faj, a rhesusmajmok körében végzett vizsgálatokból kiderült: azoknak az állatoknak, amelyek kedvükre ehettek, már a fele elpusztult a két évtized alatt. Azok közül viszont, amelyeket 30 százalékkal kevesebb kalóriájú étrenden tartottak, csak minden ötödik múlt ki, a többségük él. (Megjegyzendő, hogy a fogságban tartott rhesusmajmok átlagos élettartama huszonhét év.)

EgészségünkValló László2009. 07. 23. csütörtök2009. 07. 23.
Éljen a gebe majom!

Amikor a táplálkozás és a betegségek kapcsolatát vizsgálták, a kísérletsorozatból fény derült számos fontos részletre is. Például arra, hogy a rosszindulatú daganatok, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az agysorvadás kétszer olyan gyakran fordultak elő a mindent kedvükre evő majmok körében, mint azok között, akiket kalóriaszegény étrenden tartottak.

Ugyanakkor jellemző volt, hogy a korlátlanul evő csoportban gyakoribb volt a cukorbetegség, illetve az erre való hajlam jelentkezése is. Az agyműködésre is kihatott a kétféle táplálkozásmód. A kutatók azt tapasztalták, hogy a kevesebb kalóriát fogyasztó állatok körében jobbnak mutatkozott az agyi tevékenység, különösen az agy mozgató és problémamegoldó területein.

A kísérlet során kiderült tehát, hogy a kalóriaszegény étrend nem egyszerűen életet hosszabbít, hanem egyben életminőséget is javít – legalábbis a rhesusmajmok körében. És az ember esetében? A kutatók meg sem erősítették, meg sem cáfolták a lehetséges párhuzamot. Csak annyit szögeztek le, hogy eddig ez az állatkísérlet szolgáltatta a legrészletesebb bepillantást az emberi egészségmegőrzésbe azáltal, hogy e vizsgálatokat egy emberrel közeli rokonságban lévő fajjal folytatták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek