Ön a gyengébbik nem tagja? Hosszabb életet akar? Vegyen kapát, ásót, gereblyét!

Az a nő, aki tizedével akarja csökkenteni idősebb korára a vesebetegségek, a légzőszervi és a daganatos kórok előfordulásának arányait, az heti néhány órát kertészkedjen. Ezt tudományos tények igazolják.

EgészségünkHabik Erzsébet2019. 05. 26. vasárnap2019. 05. 26.
Ön a gyengébbik nem tagja? Hosszabb életet akar? Vegyen kapát, ásót, gereblyét!

A zöld növények társasága különösen a nők egészségügyi állapotára hat – állítják bostoni és harvardi kutatók. Nyolc éven át több mint százezer amerikai nő egészségi állapotát és életkörülményeit hasonlították össze. Az életkort és egyéb kockázati tényezőket – életmód, társadalmi és gazdasági helyzet – figyelembe véve megállapították, hogy a zöldellő környezetben élő hölgyek körében mintegy 12 százalékkal alacsonyabb a korai halálozáshoz vezető betegségek kockázata.

Már heti egy óra is elég
fotó: Shutterstock

A legnagyobb különbség a vesebetegségek, a légzőszervi és a daganatos kórok arányaiban volt kimutatható. A differenciához többek közt a mentális egészség, a nagyobb fizikai aktivitás és az alacsonyabb légszennyezettség is hozzájárult. A kutatásban részt vevők túlnyomó többsége városban élt, de a zöld növényzet hatása, illetve azok hiánya minden régióban látványos különbségekhez vezetett.

Már heti fél, vagy egy órányi alacsony intenzitású edzésnek megfelelő kertészkedés képes csökkenteni a korai halálozás kockázatát. De az olyan, kevésbé megerőltető mozgások, mint a gyaloglás vagy a tánc is meghosszabbítják az életet, javítják a minőségét.

Ezek is érdekelhetnek