Könnyű nyári vacsora

Újburgonya-saláta lassan sült lapockával

Egészségünk2024. 06. 10. hétfő2024. 06. 10.
Könnyű nyári vacsora

Újburgonya-saláta lassan sült lapockával

A Vidék íze receptje

Hozzávalók: 
 80 dkg sertéslapocka 2 gerezd fokhagyma 50 dkg újburgonya 1 csokor zöld spárga 2 lila hagyma pár szál angol zeller 1 csokor petrezselyem zöldje olaj  só  római kömény

Bedörzsöljük a húst sóval, zúzott fokhagymával, őrölt római köménnyel, majd kiolajozott alufóliába csomagoljuk. Kis tepsibe rakjuk, öntünk alá pár deci vizet, és 180 fokos sütőben körülbelül két óra alatt megsütjük. 
Megtisztítjuk az újkrumplit, szükség szerint daraboljuk, majd sós vízben roppanósra főzzük. Kevés zsiradékon megsütjük a nagyobb kockákra vágott lila hagymát, rárakjuk a feldarabolt spárgát, a leszűrt krumplit meg a kis kockákra vágott zellert, és összepi­rítjuk. Végül sóval és finomra vágott petrezselyemmel meghintjük. A kész húst szeletekre vágjuk, ezt adjuk a langyos saláta mellé. 
Hozzávalók: 
 4 kisebb makréla só  zsiradék  fél citrom 5 dkg vajA körethez: 
 50 dkg újkrumpli 2 csokor lila újhagyma 2-3 zsenge sárgarépa 1 marék koktélparadicsom fél dl olívaolaj fél dl alma- vagy borecet fél citrom  sóElőző este besózzuk a halat, másnap kevés zsiradékon megsütjük. A vajat összekeverjük 1-2 evőkanál frissen facsart citromlével, reszelünk hozzá egy kevés citromhéjat, és tálalás előtt megkenjük vele a forró makrélákat. Az újkrumplit megtisztítjuk, sós vízben nem túl puhára főzzük. Leszűrjük, lehűtjük, félcentis karikákra vágjuk. Keverőtálba rakjuk. Hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, a zöldséghámozóval csíkokra vágott sárgarépát és a cikkekre aprított paradicsomot. Összeforgatjuk a zöldségeket. Egy üvegben alaposan összekeverjük az olívaolajat az ecettel, facsarunk hozzá citromlevet, szórunk hozzá citromhéjat és sót. Közvetlenül tálalás előtt öntjük a salátára, és jól átforgatjuk, hogy mindenhol érje.