Recept

Jobb napok - kopp-napok

Egyéb2004. 04. 30. péntek2004. 04. 30.
Recept


Orjaleves
1,5 kg sertésorját hideg vízben felteszünk főni. Amikor felforrt, lehabozzuk. Megtisztítunk 1 fej vöröshagymát, 20 dkg sárgarépát, 15 dkg petrezselyemgyökeret, 10 dkg zellert, 10 dkg kelkáposztát, 10 dkg karalábét, 1 zöldpaprikát. Fűszerezzük sóval, egész borssal, sáfránnyal, levesízesítővel. Kis lángon főzzük. Leszűrjük, és a húst külön tálba téve ecetes tormával tálaljuk

Sonkás lasagne
20 dkg lasagne-tésztát megfőzünk bő sós vízben. 1 nagy fej hagymát zsíron megfonnyasztunk 1 gerezd zúzott fokhagymával, majd hozzáadunk 30 dkg darált húst. Fehéredésig sütjük, majd hozzákeverünk 25 dkg darált füstölt sonkát. Fűszerezzük sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel. Felöntjük 1 dl fehérborral és összeforraljuk. Kiterítjük a tésztalapot és megkenjük a húsmassza egyharmadával, majd ráterítjük a következő lapot, és újabb sor húsos masszát kenünk rá, míg el nem fogynak az alapanyagok. Besamelmártást készítünk 5 dkg vaj, 2 dkg liszt és 3 dl tej hozzáadásával. Megszórjuk reszelt sajttal és aranybarnára sütjük.

Narancssörbet

3 narancsot alaposan megmosunk, meghámozunk, levüket kifacsarjuk. 5 dl vizet felforralunk 3 dkg cukorral, a narancslével és a narancs héjával. Lefedjük és az egészet hagyjuk kihűlni, majd finom szitán átnyomjuk. Fél tojásfehérjét kemény habbá felverünk és hozzáadjuk a sziruphoz. Tálkákba öntjük és a mélyhűtőbe helyezzük. Félórás időközönként megkeverjük 2-3 alkalommal. Tálalásig a mélyhűtőben tartjuk.
(A menü ára 4 személyre: 2200 Ft.)
{p}
Fokhagymaleves
Öt gerezd fokhagymát megtisztítunk, kissé megdinszteljük vajon. Hozzáadunk kevés lisztet, majd felöntjük 8 dl húslevessel és lassú tűzön főzzük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval. Felöntjük 2 dl tejszínnel, habverővel elkeverjük. Miután egyet rottyan, lezárjuk. Tálaljuk pirított zsemlekockával és meghintjük felaprított snidlinggel

Sertéscsíkok nagykabátban
25 dkg sertéscombot vékony csíkokra vágunk. 2 tojásból, 1 dl tejszínből, 3 dkg reszelt sajtból palacsintatésztánál sűrűbb tésztát készítünk. A húscsíkokat beleforgatjuk és bő, forró zsírban kisütjük. Párolt zöldséggel, burgonyapürével tálaljuk.

Töltött sült alma
8 közepes almának kivágjuk a magházát és citromlével meglocsoljuk. 1 almát lereszelünk, elkeverjük 5 dkg apróra vágott dióval, 2 tojássárgával és 5 dkg mazsolával. Ízlés szerint cukrozzuk. A keveréket visszatöltjük az almába. A tojások fehérjét kemény habbá felverjük. Kivajazott sütőlapra szorosan egymás mellé helyezzük az almákat, és a tetejére tesszük a cukrozott tojáshabot. Fél órán át sütjük.
(A menü ára 4 személyre: 1000 Ft.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek