Riport

Tűzmarta álmok

EgyébSzijjártó Gabriella2004. 04. 16. péntek2004. 04. 16.
Riport


Pest megye, Újszilvás, Ady Endre utca 27. - Bató Nándor és felesége egykor még arra készült, hogy itt élik majd le hátralévő nyugdíjas éveiket. Ehelyett a kerítést támasztjuk a hatvanöt éves férfival, és eleinte csak az utcáról szemléljük a portát. Pontosabban a január 3-án leégett kis parasztház maradványait, a tető nélküli, üszkös falakat.
- Sosem voltunk siránkozók, ha kellett, megfogtuk a munka végét - elfogyott az ereje, a széles vállak remegnek a zokogástól. - Most azonban úgy érzem, nincs tovább, minden álmunk odaveszett a tűzben.
{p}
A valaha volt tornác mellett, az omladozó oszlopok tövében parányi élet nyoma: egy bokor lila jácint illatozik. Észreveszi a tekintetem.
- A feleségem ültette, nagyon szereti a virágokat. Leszedem magának! Édes Mamókám ezt már úgysem látja, megfogadta, hogy soha többé nem jön ide. Láthatja, tartja a szavát.
Egy órája a tűzhely mellett hagytuk magára Franciska nénit, a könnyeivel sózta a készülő ételt. Szemei vörösek a sok sírástól, azt mondja, nem lel megnyugvást. Nem jutott könnyű sors nekik, de dolgoztak és szépen jutottak mind előbbre. Becsülettel felneveltek hat gyereket, s mikor öregségükre talán végre megpihenhetnének, egymást érik a tragédiák.
{p}A ceglédi házat, ahol a házaspár most él, a Pécs mellett lakó fiuknak szánták. Úgy tervezték, mire az utolsó éves egyetemista Péter végez ott a tanulmányaival és idén nyáron hazaköltözne a családjával, ők már Újszilváson lesznek. Nándor bácsi ugyanis a településről származik, és hazahúzták a gyökerei.
Jó néhány évvel ezelőtt 700 ezer forintért vettek egy régi kis parasztházat a faluban, hogy majd egyszer ez legyen az utolsó állomáshelyük. A megállapodás szerint a korábbi tulajdonos Czibik László és felesége albérlőként lakta tovább a házat. 1998-ban, a férfi halálakor az asszonynak megengedték, hogy az épület állagának megőrzése miatt továbbra is ott maradjon, csupán saját rezsijének fizetését kérték cserébe. Hiába. Kiderült, az áramot és a vizet is kikapcsolták a házban, mert az alkoholista nő nem rendezte a közüzemi díjakat. Sőt, állagmegóvás helyett alapos kárt tett az épületben és a berendezésben. Például télen eltüzelt minden éghetőt. Aztán, mikor élettársra talált, ott hagyott csapot-papot. Batóék tavaly ősszel egymillió forint kölcsönt igényeltek, hogy felújítsák az újszilvási kis házat.
{p}- Az ott a konyha, abból egy kis fürdőszobát választottunk volna le - mutat be az elszenesedett ablakon át Nándor bácsi. - Óriási terhet vettünk a nyakunkba a hitellel, de vállaltuk. Pedig még a ceglédi házra is fizetünk, havonta 13 ezer forintot. Kettőnk nyugdíja együtt kilencvenezer forint, ebből törlesztjük most már az újabb,  havi 17 ezer forintos részleteket is. De miért?! A nagy semmiért!
Rendőrségi jelentést lapozok, miszerint a nyugdíjas házaspár ceglédi házába egy őszi éjszaka betörtek, és míg a háziak aludtak, kirabolták őket. Néhány nappal azután, hogy a bankban felvették a felújításra szánt összeget. Minden pénzüket elvitték, meg a fiuk videokameráját, fényképezőgépét. A bandát ugyan elfogták azóta, de a pénznek nyoma sincs. A hitel pedig havonta ketyeg - akár felhasználták a kapott kölcsönt, akár nem...
{p}És még nincs vége a rémálomnak! Január elején az újszilvási ház belseje és tetőszerkezete leégett. Az elsődleges szakvélemény szerint nem zárható ki a szándékos gyújtogatás lehetősége, ezért feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen. Március 1-jei keltezéssel azonban levél érkezett a ceglédi rendőrkapitányságról: az elkövető kiléte nem volt megállapítható, ezért a nyomozást felfüggesztették.
Még egy adalék a tűzesethez: ami a tetőből megmaradt, néhány napon belül szépen lebontották és elvitték. Nándor bácsi  a telekszomszédtól hallotta, hogy Czibik Lászlóné hordta el a faanyagot, és a kárt úgy százezer forintra becsüli - mindezt jegyzőkönyvbe is mondta a rendőrségen, de tudomása szerint nem történt felelősségre vonás az ügyben.
{p}A férfi máig nem érti azt sem, miért csak napok múlva értesítették őket, pedig még a tűzoltókat is kihívták a vörös kakas megfékezésére. Márpedig egy ilyen esetnek híre megy a faluban, de még az utcabeli rokonaik sem hívták fel Batóékat.
"A rongálással okozott kár összesen 700 ezer forint" - olvasható a rendőrségi határozatban. Batóék az ARGOSZ-nál fizettek lakásbiztosítást, de a biztosítók malmai, mint tudjuk a hasonló esetekből, meglehetősen lassan őrölnek. Műszaki kárszakértőjük nem kívánt nyilatkozni A nyugdíjas pár kétségbeesve várakozik a kárrendezésre.
{p}Mire lenne elég az említett 700 ezer forint?! - számolgatunk Nándor bácsival. Még a felvett hitel visszafizetésére sem! Odaveszett a házuk, ráadásul törleszthetik továbbra is a kölcsönt?!
Ráadásul az újszilvási önkormányzat már február elején elrendelte, hogy a veszélyessé vált lakóépületet azonnal bontsák le. Megérdeklődték: körülbelül 150 ezer forintba kerülne a bontás. Miből? - tárja szét tehetetlenül karját a férfi.
Az asztalos Nándor bácsi keze munkáját az országban és a határon túl sokfelé áldják. Túlélt már két infarktust és egy gégerákot. Franciska néni egyik mellét vitte el a rosszindulatú daganat. Az idegenlégiós unokája elvesztésébe majdnem belehalt az asszony is, lelőtték a helikopterét.
{p}- Az utóbbi hónapok történései már túlontúl soknak bizonyultak neki - jegyzi meg halkan a férje. - Depressziós, alig mozdul ki a házból, csak sír meg sír. Nagyon féltem.
Segítséget nincs kitől kérniük. A gyermekeik távol élnek, sokat dolgoznak, és még így is nehezen boldogulnak. A férfi nyel egyet, majd hozzáteszi:
- Az az igazság, hogy nem tudnak a tűzesetről. Minek terhelnénk őket a mi bajunkkal?!

Ezek is érdekelhetnek