Recept

Jobb napok - kopp-napok

Egyéb2004. 06. 04. péntek2004. 06. 04.
Recept


Marseille-i halleves:
Olívaolajon megpárolunk 15 dkg felkarikázott sárgarépát és 15 dkg póréhagymát. 25 dkg paradicsom héját lehúzzuk, négyrét vágjuk, rádobjuk a zöldségekre, majd hozzáadunk 2 gerezd zúzott fokhagymát. 75 dkg tonhalszeletet teszünk rá és felöntjük 2 liter vízzel. Sózzuk, fűszerezzük 1 kávéskanál kurkumával, lefedve főzzük háromnegyed óráig. Az egészet összeturmixoljuk, és újra felforraljuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

Szarvaspecsenye:
Folyó víz alatt megmosunk 70 dkg szarvascombot és szárazra töröljük. Fehér hártyáit eltávolítjuk. Bedörzsöljük sóval, törött borssal, kakukkfűvel, felaprított petrezselyemzölddel. Begöngyöljük a húst szalonnaszeletekbe és szorosan alufóliába csomagoljuk. Sütjük kb. 1 órát. 70 dkg burgonyát meghámozunk, hasábokra vágunk, majd kibontjuk a húst, rátesszük a burgonyát és további 40-50 percig sütjük. Négy evőkanál vajon megpirítunk 2 evőkanál lisztet. Felengedjük fél liter húslevessel, simára keverjük és felforraljuk. A burgonyát kivesszük, hőálló edénybe rakjuk és visszatesszük a sütőbe. A húst a fóliába burkolva melegen tartjuk. A pecsenyelét beleszűrjük a húslébe, ami a mártás alapja lesz. Hozzáadunk 1,5 dl tejszínt, 1 kávéskanál szójaszószt, 1 evőkanál ribizlizselét és ízlés szerint sót. Összeforraljuk. A tűzről levéve hozzáadunk még 5 dkg juhsajtot, és addig keverjük, míg fel nem olvad. A húst nem túl vékony szeletekre vágva tálaljuk a mártással és a burgonyával.

Narancsos epersaláta:
Megmosunk, lecsumázunk 60 dkg epret. Félbevágjuk, meghintjük porcukorral, megöntözzük citromlével és 1 dl fehérborral. Lefedve hideg helyre tesszük. 2 narancsot felkarikázunk, meglocsoljuk 1 dl meggylikőrrel, hozzáadunk 4-5 szem szegfűszeget.  Letakarjuk és fél óráig érleljük. Négy, nem túl nagy kehely aljára szétosztunk 1-1 evőkanál epret, az oldalát körberakjuk naranccsal. Rászedjük az epret, majd meglocsoljuk saját levével. 1 dl tejszínt felverünk 1 csomag vaníliás cukorral, 1-2 mentalevéllel díszítjük a kelyheket.
A menü ára 4 személyre: 3200 Ft.
{p}
Bársonyos paradicsomleves:
Apróra  vágunk 1 csomag petrezselymet, felöntjük fél liter paradicsomlével, fél liter vízzel és felforraljuk. Sózzuk, borsozzuk. 2 evőkanál lisztet elkeverünk másfél dl tejjel, majd a levesbe öntjük. 1 dl tejszínt elkeverünk 1 tojássárgával a tál alján, és erre öntjük a forró levest lassan kavargatva. Tálaláskor reszelt sajttal meghintjük.

Gall spenótos máj:
50 dkg sertés- vagy borjúmájat felszeletelünk és mustárral megkenjük. Megszórjuk törött borssal, majorannával. Beáztatjuk fokhagymás tejbe és állni hagyjuk tíz-tizenöt percig. A tejből kivéve olajon átsütjük. Közben 70 dkg spenótot sós vízben megfőzünk és leszűrjük. Egy tűzálló edény alját és oldalát vékonyan kivajazzuk. Aljára teszünk egy sor spenótot, majd májszeletet, és addig rétegezzük, míg a hozzávalók elfogynak. A tetejére spenót kerüljön. 1 tojást elkeverünk 1 pohár tejföllel és a spenótra öntjük. Forró sütőben tizenöt-húsz percig sütjük. Burgonyapürével tálaljuk.

Csokoládéhab:
15 dkg keserű csokoládét darabokra törünk és egy fazék forró víz fölé állítva, tűzálló tálban megolvasztjuk. Hozzáadunk 3 evőkanál konyakot, 1 evőkanál instant kávét. Ha felmelegedett, vegyük le a tűzről és keverjük simára. Hozzákeverünk 1 tojássárgát és 1 evőkanál porcukrot. Hagyjuk kihűlni. 3 dl tejszínt habbá verünk, de ne legyen túl kemény. A csokoládéhabhoz keverjük a tejszínhabot. A habot desszertes tányérokra halmozzuk, néhány szem gyümölccsel (ilyenkor különösen széles a kínálat: cseresznye, meggy, eper) díszítjük. Tálalás előtt két órára hűvösre tesszük.
A menü ára 4 személyre: 1500 Ft.

Ezek is érdekelhetnek