Támogatás Borsodnak

Még húsz percig sem tartott, ám a felhőszakadást tyúktojásnyi jégdarabokkal kísérő május 9-i vihar több mint egymilliárd forintos kárt okozott a borsodi megyeszékhelyen és térségében. Másnap a Miskolchoz közeli Kistokajban Medgyessy Péter miniszterelnök kormányzati segítséget ígért.

EgyébKeresztény Gabriella2004. 06. 18. péntek2004. 06. 18.
Támogatás Borsodnak

Lerombolt háztetők, szitává lyuggatott gépkocsik, betört ablakok, pocsékká vert kertek és szántók; az emberemlékezet óta nem tapasztalt borsodi vihar a megye négy településén, Miskolcon, Nyékládházán, Mályiban és Kistokajban az eddigi összesítések szerint milliárdos kárt okozott, amelynek enyhítésére nem lesz elegendő a megye 123 millió forintos vis maior-alapja. A katasztrófavédelmi szakemberek szerint a délutáni, alig húszperces ítéletidő nyomvonalát mintha vonalzóval húzták volna meg: Szirmabesenyőről indulva Miskolc belvárosára s a parkolókban és kereskedésekben fedetlenül álló gépkocsikra sújtott le, majd Kistokajban folytatódott, ahol több mint kétszáz háztetőt lerombolt. Mályiban és Nyékládházán valamelyest már alábbhagyott a tombolása, mégis hatalmas pusztítást végzett.  A tűzoltókhoz ezután százszámra érkeztek a bejelentések, napokig szivattyúzták a vízzel elöntött pincéket, tisztították a kidőlt fák miatt eltorlaszolt területeket. Már másnap megrohamozták a károsultak a biztosítókat, amelyek rendkívüli ügyfélszolgálatot tartottak; volt, akinek az autóján tízmilliós kárt okozott a szerdai jégverés. Miskolcon több mentőautót is hullámosra döngölt a jég, személyi sérülés viszont szerencsére sehol sem történt.

{p} A megye egyetlen mentőhelikopterét is használhatatlanná tette az ítéletidő, átmenetileg a fővárosból küldtek helyette másikat. Kistokajban hosszú sor állt a polgármesteri hivatalnál tetőfedő ponyváért és fóliáért (a megyében eddig összesen 77 ezer négyzetméter fogyott), a miskolci jegyző rendkívüli bejelentése szerint hiánycikk lett a pala, ezért felhívással fordulnak mindenkihez, akik nélkülözni tudják a tetőfedő anyagot, ajánlják fel a károsultaknak. Közben az újabb, hétvégi esőzések miatt Kistokajban az átmenetileg felhúzott védőfóliák sorra beszakadtak, Mályiban az áram nélkül maradt házakból az udvarra hurcolták ki az elázott bútorokat száradni, Nyékládházán az emberek elsírták magukat letarolt kertjeik láttán.Becslések szerint a vihar Borsodban mintegy 15 ezer hektárnyi területen (szántókon, gyümölcsösökben és kertekben) a nullával tette egyenlővé a termést, közel nyolcszáz lakás tetőszerkezetét rongálta meg, ezernél is több az összevissza horpasztott karosszériájú autók száma. Gyárfás Ildikó, a megyei közgyűlés és védelmi bizottság elnöke legutóbbi bejelentése szerint egyelőre még hozzávetőlegesen sem tudják megállapítani, mekkora lehet a mezőgazdaság kára, az ingóságok és épületek helyreállítására azonban egymilliárd forintnál is jóval többet kellene költeni. Ezért bíznak Medgyessy Péter miniszterelnök korábbi ígéretében, hogy a kormány a különleges tartalékából egészíti ki a megye vis maior-alapjának összegét, amelyből a vihar előtti időszakig egyetlen fillért sem költöttek, most viszont az egész csak csepp a károk tengerében.

Ezek is érdekelhetnek