Üzenjük

Tóth Elemérné, Dorog.Az általában nyár közepétől virágzó gilisztaűző varádics vagy varádicskóró idén sok helyütt már valóban virít. A rendszerint nedves réteken, erdei tisztásokon tömegesen előforduló, kesernyés illatú növény szára magas, szögletes, levelei szeldeltek, virágzata jellegzetes sátorozó buga, amely apró, aranysárga, gombszerű virágokból áll.

EgyébVeszelszky Éva2004. 06. 04. péntek2004. 06. 04.
Üzenjük

Az egész növény gombaölő és általános fertőtlenítő hatású illóolajat tartalmaz. Az illóolaj mérgező hatású tujontartalma miatt azonban ellenőrzés nélkül nem ajánlott a fogyasztása! Alkoholos kivonatát visszér és reuma elleni bedörzsölőszerként alkalmazzák vagy fertőtlenítő hatású krémeket készítenek belőle. A gilisztaűző varádiccsal jók a tapasztalatok a biokertekben és a háztartásokban egyaránt. Gombaölő hatása miatt forrázata jó beöntözőszer a palántakori betegségek gátlására. Illóolaja távol tartja a hasznot hozó gilisztákat is, így betelepítését csak a kert félreeső részén ajánljuk! (Veteményesbe, komposzthalom közelébe nem!) Szárítva konyhában, kamrában távol tartja a legyeket, a raktári molyokat, a hangyákat. A kertben a levelek és a virágok forrázatából készített permetlével (friss növényi részből 30 dkg, szárítottból 3 dkg 10 liter vízzel leforrázva) elűzhetjük a hangyákat, a gyökértetveket, a levéltetveket, a levéldarazsakat és az atkákat, a sárgarépalegyet, a káposztamolyt és az almamolyt.  Dömsödi Pálné, Orosháza.

{p} A málnatövek pusztulását okozhatja hiánybetegség is, de nagyobb a valószínűsége valamelyik hajtáselhalást okozó gomba fertőzésének, illetve tápelemhiánynak és a kórokozók felszaporodásának együttesen, amit a szaknyelv a "talajuntság" kifejezéssel jellemez. Ez utóbbi eset olyan területen gyakori, ahol a természeti adottságok a málna termesztésének kevésbé kedveznek vagy a sekélyen gyökerező málna a talaj felső - humuszban gazdag - rétegét már felélte. Ilyenkor csak a talaj pihentetését, más kultúrával való hasznosítását javasolhatjuk. Málnatelepítésre - ha van rá lehetőségük - a jelenlegi területtől távol ajánlunk egy tápanyaggal jól feltöltött, újabb, pihent területet kijelölni.