Világsztárok Miskolcon

Amikor négy évvel ezelőtt Müller Péter Sziámi ötlete alapján megszületett az operafesztivál gondolata Miskolcon, a cél egyértelmű volt: a várost és térségét bekapcsolni a nemzetközi kulturális élet vérkeringésébe, sőt Kelet-Közép-Európa legnevesebb művészeinek otthont adva a zeneművészet fellegvárává tenni. Úgy tűnik, a kezdeményezés sikeres volt és lesz is.

EgyébKeresztény Gabriella2004. 06. 11. péntek2004. 06. 11.
Világsztárok Miskolcon

{pn
Az első Bartók + Verdi fesztivált már akkor európai operamustraként emlegették a zenei szakemberek, és nemcsak a Miskolcon élők szerettek bele ebbe a műfajba, hanem az "operavilág" is felfigyelt a városra. A fesztivál azóta világjáró magyar művészeket és nemzetközi sztárokat látott vendégül: Marton Évát, Tokody Ilonát, Rost Andreát, Sass Sylviát, Gregor Józsefet és sorolhatnánk tovább. Vendégszereplő volt többek közt Cecilia Gasdia, Ramon Vargas, Roberto Frontali, Paolo Gavanelli, Renato Bruson és Jevgenyij Nyeszterenko is. Felléptek Kelet-Közép-Európa jelentősebb operatársulatai: a prágai, varsói, kijevi, belgrádi, bukaresti, zágrábi, szófiai és természetesen a Magyar Állami Operaház is.
A fesztivál fő helyszíne kezdetben az öt játszóhellyel rendelkező Miskolci Nemzeti Színház volt. Aztán a rendezvény hamar kinőtte az épületet, így a város számtalan pontján és a megye több településén is fölcsendült a zene. Bartók színpadi és egyéb művei mellett az első évben, vagyis 2001-ben Verdi, a másodikban Puccini, tavaly pedig Mozart operái és zeneművei hangzottak el. Az idén Bartók mellett Csajkovszkij lesz a főszereplő a miskolci operafesztiválon.
A szervezők az elmúlt évek tapasztalatai alapján méltán bíznak abban, hogy Miskolc a kulturális turizmus segítségével a nagy fesztiválvárosok sorába léphet. Az idegenforgalmi szakemberek már tavaly nagyon kedvező visszajelzést adtak a fesztivál látogatottságáról, egyre terebélyesedő jó híréről, ami számokkal alátámasztva azt jelezte, hogy több mint hetvenezer vendég vett részt a tizennégy napos rendezvénysorozat programjain. Sokan mondták: megpezsdült az Avas alján elterülő Szinva-parti város, varázsa lett, beigazolódott, hogy a zene mindent képes megszépíteni.
Vélhetőleg így lesz ez az idén június 11. és 26. között is, amikor a Bartók + Csajkovszkij rendezvénysorozat zajlik. A tizenhat napos programra Jerevántól Szentpétervárig, Kassától Belgrádig érkeznek operatársulatok és balettegyüttesek. Mások mellett fellép Ács János, Kincses Veronika, Perényi Miklós, Komlósi Ildikó, Kocsis Zoltán, Alexandru Agache, Alexander Anissimov, Mikhail Davidoff, Galina Gorschakowa, Gregam Grigoriam, Nikola Luisotti, Jelena Obraczova, Jevgenyij Nyeszterenko, Nyikolaj Putsilin, Mikhail Rudy és Jurij Szimonov.
Miskolc városa ezen a nyáron közel hetven zenei eseménnyel s számtalan kiegészítő és szórakoztató programmal várja az érdeklődőket. Jegyet az interneten is lehet rendelni.

Ezek is érdekelhetnek