Finomat - könnyen, gyorsan, egészségesen

Talán önnel is számtalanszor előfordult már, hogy látott műsorokat, olvasott könyveket az egészséges táplálkozásról. Tudomásul vette, majd elfelejtette őket, mert a megvalósítás lehetősége végtelenül távolinak tűnt.

Egyéb2004. 07. 23. péntek2004. 07. 23.
Finomat - könnyen, gyorsan, egészségesen

 

Zsidek László rovata

Úgy hiszem, hibát követnek el azon szerzők, akik élete teljes megváltoztatásával "fenyegetik" önt, hibáznak, akik arra kérik, dobjon ki mindent a konyhájából, felejtsen el mindent, amit eddig tudott a főzésről, s csak kimondhatatlan nevű vagy teljesen idegen alapanyagokat és módszereket használjon.Valljuk be: a túlzásokkal teli, szélsőséges ötletek nem csupán sokszor kivitelezhetetlenek, de bűntudattal, elkeseredéssel tölthetik el a próbálkozót, aki egy idő után úgy találja, hogy semmit nem tudott teljesíteni abból, amit hallott, látott. Arra biztatom, hogy haladjon lépésenként, az ön ritmusa, az önnek kényelmes tempó szerint. Legyen nyitott, és fogadja el az ésszerű módszereket, de nem szükséges túlzásokba esnie. Mindenekelőtt ne felejtsen el semmit, amit ez idáig tudott a főzésről, hiszen nagyanyáink éppúgy képesek voltak egészségben nevelni gyermekeiket, mint ahogy ma tesszük.Ha úgy érzi, hogy szívesen vállal felelősséget családja egészségéért - és ki ne érezné így -, tegyen meg mindent, amit szívesen tenne. Kezdje apró lépésekkel: talán önnek megfelelő, ha ezentúl az étkezésekhez zöldségköretet is készít a burgonya vagy tészta mellé. Talán önnek az a megfelelő, ha durumtésztát főz ki, ami éppen olyan finom, mint a hagyományos házi tészta, csupán a lisztje jobb élettani hatású. Önnek talán az lesz az első lépés, hogy tengeri sót fog használni, vagy időnként a salátára olívaolajat is önt némi fűszer és citromlé mellett. Talán épp az, ha a mostaninál több salátát tesz családja asztalára.Haladjon lépésenként, vagy ha tetszik, nagyon gyors tempóban, s észrevétlenül alakul konyhája, észrevétlenül alakítja át ön is nézeteit, s hangolja a minél egészségesebb táplálkozásra családját, óvva-védve őket, egyre inkább hozzájárulva egészségük javításához. A lényeg az, hogy biztos legyen benne, önben megvan minden, ami ahhoz kell, hogy jól s jót főzzön, hogy jól éljen, s jókat, finomakat egyen. Időről időre olyan tippeket adok önnek, amelyek segítik útját, olyan receptekkel ismertetem meg, amelyek apró változtatásokkal újjávarázsolják a régi, jól bevált, nagyanyáinktól tanult ételeket.Tartson velem, megéri!


{p} Nyári, könnyű székelykáposzta
Sokan úgy tartják, a székelykáposzta tipikus téli, nehéz étel. Ezt könnyen megcáfolhatom, a nyári melegben éppen hogy jólesik egy savanykás, pikáns egytálétel, nem beszélve arról, hogy éppen most kapható a piacon frissen érett, savanyított káposzta. Akkor marad könnyű az étel, ha nem a legzsírosabb alapanyagokból készítjük el. Egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel s a végén egy pohár finom vörösborral igazi ízharmóniát élvezhetünk.Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 4 személyre: fél kg pulykacomb vagy sovány sertéshús, 1 kg friss savanyú káposzta, 1 csomag újhagyma (vagy 1 vöröshagyma), 6-8 dkg sovány baconszalonna vagy füstölt pulykacomb, 2 gerezd fokhagyma, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt (ha lehet, teljes kiőrlésű), 1 evőkanál pirospaprika, 1 leveskocka vagy némi húslevespor, só, egész bors, babérlevél, kömény.Elkészítése: Az étel akkor fog igazán gyorsan elkészülni, ha kipróbálja, hogyan is készül kuktában. A baconszalonna zsiradékát az edényben kiolvasztjuk, rászórjuk a szeletelt fokhagymát, újhagymát, köménymagot, babérlevelet, egész borsot, üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, majd azonnal rádobjuk a felkockázott húst, zsírján pirítjuk. Ezután jöhet a káposzta - ki mennyire savanyúan szereti (kevésbé savanyú, ha vízben többször átmossuk-kinyomkodjuk). Ekkor kevés vízzel felengedjük, éppen hogy ellepje, beledobjuk a leveskockát, rátesszük a fedőt. Kuktában lezárva 25 percet fő. A végén a liszttel elkevert tejfölös habarással sűrítjük be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek