Haláltáncregény

A "haláltáncregény" - amely alcíme szerint a szenvedélyek és a kielégülés magazinja a 2000 előtti évekből - a nálunk is jól ismert Vladimír Páral életművének egyik csúcsdarabja.

Egyéb2004. 07. 30. péntek2004. 07. 30.
Haláltáncregény


A cseh kortárs irodalom egyik leghíresebb szerzőjének 1969-ben kiadott, Gyilkosok és szeretők című regénye hazájában csaknem két évtizedig tiltott könyvnek számított.
A történet színhelye egy nagy vegyigyár tulajdonában lévő ház, amelyben megállíthatatlannak tetsző körforgás játszódik le. Életre-halálra szóló, kíméletlen harc folyik itt a földszinti nyomorúságos munkásszállás jobb életről álmodó, becsvágyó lakói és az első emeleti luxuslakás jóléttől eltunyult, passzív bérlői között. A földszintről indul támadásba a fiatal Trojan mérnök, hogy ha kell, mindenen és mindenkin átgázolva valóra váltsa az amerikai képes magazinok alapján megálmodott álmait. Mire felverekszi magát az emeletre és a gyár vezérigazgatói székébe, nemcsak a pozíciója, de a puszta élete is veszélyben forog. Kezdődik minden elölről.
Páral regénye mit sem vesztett aktualitásából, frissességéből és sokkoló hatásából. Még mindig könyörtelen és pontos látlelet a mára valóssággá lett fogyasztói társadalmunkról.
(Ulpius-ház)

Ezek is érdekelhetnek