Házat kaptak a kézművesek

A Nagykunság kézművesei már eddig is meghatározói voltak az alföldi népművészetnek, a tájegységből kiváló mesterek szereztek rangot itthon és külföldön, mint például a Kossuth-díjas karcagi fazekas, Kántor Sándor, aki a brüsszeli világkiállítás nagydíját is elnyerte.

Egyéb2004. 07. 23. péntek2004. 07. 23.
Házat kaptak a kézművesek

 Méltó utódai vannak. Jelenleg is magas színvonalon gyakorolják a fazekas, a fafaragó, a bútorkészítő, a faesztergályos, a díszműkovács, a gyapjúszövő, a viseletkészítő, a pityke- és díszgombkészítő, a csipkeverő, a bőrműves, a hímző, a csuhéfonó, a papírmerítő, a vesszőfonó, a mézeskalácsos, a gyöngyfűző, a rongyszőnyegszövő és a cserépkályhás mesterséget. A kézművesek összefogtak, s egy éve megalakították a Nagykunsági Népművészek Egyesületét.  Az egyesület tagjainak munkáiból az utóbbi hónapokban igen színvonalas, emlékezetes kiállításokat rendeztek például Berekfürdőben, Túrkevén és Karcagon, melyek mindegyike nagy közönségsikert aratott. A közelmúltban végre önálló otthont kapott az egyesület Karcag központjában. Nagyon sokat dolgoztak a városgondnokság szakemberei és a kézművesek, mire a nagyméretű helyiségekben fogadni tudták a látogatókat.

{p} A Kézművesek Háza ezentúl a nagykun mesterek remekeiből rendezett állandó kiállítással várja az érdeklődőket.- Új otthonunkban szeretnénk majd szakmai képzéseket rendezni, bemutatókat tartani, és gyerekeknek is szívesen tartanánk foglalkozásokat - mondja a karcagi Andrási Mihály mézeskalácsos, fafaragó népi iparművész, az egyesület elnöke.Tóth István karcagi díszműkovács, a kovácsművészet Mesterremek-díjasa, kétszeres Gránátalma-díjas népi iparművész szerint, aki ezt a kiállítást megnézi, megérti, miért olyan rangos a kunsági népművészet.Szűcs Imre, a Tiszafüreden élő fazekas, a népművészet mestere már pici unokáját is elhozta a karcagi kézművesház avatására. Rajta kívül kiváló fazekas a felesége, mindkét lánya, minden alkalmat meg kell ragadni, hogy az unokája is magába szívja a népművészet szeretetét, mondja.

Ezek is érdekelhetnek