Ostobák és bűnözők

Néhány éve egy meglehetősen érdekes kifejezéssel ajándékozott meg bennünket a hazai bűnüldözéshez kapcsolódó társadalomkutatás. Így hangzik: "megélhetési bűnözés". Az ide sorolt cselekmények - hogy a hivatalos nyelvnél maradjunk - lényegük szerint "arra irányulnak, hogy az elkövető közvetlen életfenntartási igényeit kielégíthesse".

EgyébBalázs Gusztáv2004. 07. 23. péntek2004. 07. 23.
Ostobák és bűnözők

Magyarán: jusson a mindennapi betevőre, esetleg lakásfenntartásra, ilyesmire.Mondhatnánk: szegények kényszerből indulnak a tilos felé, nincs más lehetőségük, hát lopnak.Napjainkra azonban e különös társadalmi csoport meglehetősen éles határvonalakkal vált ketté, ráadásul riasztó új tendenciákat is megfigyelhetünk. Az egyik szektorban ugyanis azok vannak, akik, bár sok bosszúságot és kárt okoznak, közvetlenül nem veszélyesek. Ők azok, akik éjszaka gallyat törve szüretelik a cseresznyét, a fóliát végighasítva viszik el zsákban a paprikát, derékmagasságban elfűrészelik a négy-öt éves akácfát, és még sorolhatnánk, mi mindent művelnek. A gazda a fogát csikorgatja a vandál munka láttán - de ezek a "csínyek" a másik társaság tetteihez képest óvodás rosszalkodások csupán.Mert ugyan milyen jelző illik arra a hajléktalanra, aki Miskolcon vasúti féktuskókat lopott ki a tehervagonok alól? Vagy milyen büntetés jár annak a tolvajnak, aki a vasúti vagy közúti biztosítóberendezések rézkábeleit lopja el rendszeresen?

{p} Ilyenkor szokás azt írni a bűnügyi jelentésekben, hogy a cselekmény közvetlen anyagi kártétele nem jelentős. És akkor mi kerül a jegyzőkönyvbe, ha a vonat vészhelyzetben egyszerűen képtelen megállni? Ha ott mutat szabadot a vasúti jelző, ahol éppen foglalt a vágány - netán éppen egy zsúfolt személyvonat várakozik rajta?A büntetőjog persze ismeri a közveszély okozásának kategóriáját is, s az emlegetett borsodi hajléktalan ennek alapján akár több évre is rács mögé kerülhet. De van ennél riasztóbb körülmény is: az illetőnek fogalma sem volt arról, mit is tett.S e ponton érdemes megállnunk egy pár szóra. Szinte felfoghatatlan az a veszély, amit a közönyös tudatlanság vagy éppen a kalandkereső felelőtlenség okozni képes. A tuskólopó szerencsétlen semmivel sem veszélytelenebb, mint az a videofilmeken felnőtt kiskamasz, aki lakása ablakából apja flóbertpuskájával találomra lődözött a gyanútlan járókelőkre, vagy az a két kisgyerek, aki a sztráda hídjáról dobált köveket a száguldó autókra. Akadt olyan eset is, hogy valaki - miután egy mozdulattal átfordította a szerkezetet - néhány éve puszta szórakozásból időnként átállította a vasúti váltókat egy nagy forgalmú állomáson. Én úgy vélem, ők (s a gyerekek esetében ne feledkezzünk meg a szülőkről sem) a dolgok lényegét tekintve alig különböznek a tuskólopótól. Eljutottak odáig, hogy néhány felelőtlen mozdulattal - apró lőszerrel, kővel, egy átállított váltóval - emberi életeket olthassanak ki. Magam nem vagyok a szó igazi értelmében "rendpárti", de állítom: aki ilyet tesz, annak joggal jár a súlyos büntetés.Az ostobaság, a felelőtlenség egyszerűen nem lehet mentsége annak, ha valaki más halálát okozza. Persze mindanynyian hibázhatunk. De vannak olyan hibák, amelyekre nincs mentség.Olyanok, amelyeket büntetni kell - mégpedig keményen -, és kész. Nincs az a "megélhetési bűnözés" vagy "gyerekes hecc", ami megbocsátható lenne, ha emberéletekről van szó.

Ezek is érdekelhetnek