Pénz- és zenei adományok

EgyébSzijjártó Gabriella2004. 07. 02. péntek2004. 07. 02.
Pénz- és zenei adományok

Másoknak segíteni, adományozni nem elsősorban pénz kérdése, inkább az attitűdé: kötelességünknek érezzük-e felkarolni a rászorulókat és fontos értékeket menteni, teremteni? A NIOK Alapítvány a minap adta át díjait, amelyekkel évente a hazai adakozásban élen járó gazdasági szervezetet és magánszemélyt, valamintkiemelkedő munkát végző civil szervezetet jutalmaz.

- Nincs elég pénzem. Kevés rá az időm és az energiám. Az adomány úgysem azokhoz jut el, akiknek szánom - azok, akiket hidegen hagy mások baja, leggyakrabban ezekkel az indokokkal bújnak ki a segítés alól.Misetics Bálint tizenhét éves, egy háromgyerekes család legkisebb sarja. A budapesti Toldy Ferenc Gimnázium diákja, jogásznak vagy szociológusnak készül. Nincs se vagyona, se jövedelme. Mégis megtalálja az időt, nem sajnálja az energiát, hogy előteremtse az adományozáshoz szükséges forrásokat, s gondoskodik róla, hogy a pénz célba érjen. Ezért érdemelte ki a 2003-as év egyéni adományozója címet.- Szociális virág - mosolyog, mikor a kávéházban félénken előhúzza tarisznyájából és átnyújtja nekem a kis kék csokrot. A megnevezés annyit jelent: valamelyik aluljáróban vette egy kedves idős nénitől, aki így egészíti ki szűkös nyugdíját.- A fiatalok bulikra, koncertekre járnak, és kevésbé érdekli őket a mások nyomora, nemde? Általában a felnőttek adományoznak, jobb esetben...- Szörnyű, amit az aluljárókban, utcákon látok, úgy éreztem, valamit nekem is tennem kell a magam eszközeivel. Két éve kezdődött: arra gondoltam, hogy milyen jó lenne karácsonykor - lévén a szeretet ünnepe - valami karitatív tevékenységet végezni.
{p}
Így néhány ismerősömmel karácsonyi dalokat játszottunk a Déli pályaudvarnál, és a járókelőktől kapott pénzt a Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlottuk fel. Tavaly a Menhely Alapítványnak juttattuk el a gyűjtésünket.- Hogyan fogadták az utcazenészeket a járókelők? Olykor keresetlen szavakkal "jutalmazzák" a már megint pénzt guberáló, zajongó, lábatlankodó fiatalokat...- Összességében kedvesek voltak. Egyre több barátom csatlakozott hozzánk, és magunk is meglepődtünk, hogy legutóbb közel százötvenezer forintot zenéltünk össze négy nap alatt. Egyetlenegyszer kergettek el minket egy posta elől, de ezt meg lehet érteni, mert zavartuk őket a munkájukban. Odébbmentünk és folytattuk.- Örömmel hallom, hogy vannak követők, egyfajta mozgalmat indítottál el!- Szép lenne, de erről még nincs szó! Az tény viszont, hogy sok iskolatársamat be tudtam vonni ezekbe a tevékenységekbe. Kétezerhárom tavaszán a folyosóra kitett újságcikkben olvastam egy székelyudvarhelyi, 17 éves leukémiás lányról, aki egy nagyon drága, életmentő beavatkozásra várt. Az ő megsegítésére szerveztem meg az első jótékonysági koncertet a Toldyban. Az indiai klasszikus zenét játszó Calcutta Trió ingyen vállalta a fellépést. Az Iparművészeti Egyetemre járó bátyám is sokat segített a plakátok, szórólapok megtervezésénél. Egy minimális belépődíjat meghatároztunk, aminél persze mindenki többet adott, és a szünetben magunk főzte bengáli teát árultunk.- Ezek szerint mégiscsak felsorakozott mögéd a Toldy!- A legnagyobb összefogásunk tavaly novemberben mutatkozott meg: a UNICEF javára rendezett jótékonysági koncerten a gimnázium volt és jelenlegi diákjai, tanárai, valamint néhány vendégzenész, összesen harmincegy fellépő játszott.
{p}
Majdnem százezer forint jött össze.- Különc vagy a társaid közt?- Talán kevésbé vagyok konformista, mint a kortársaim. Nem szeretnék eleve elfogadni bizonyos rossz dolgokat, és bár kényelmesebb lenne, nem hazudom azt magamnak, hogy lehetetlen változtatni rajtuk.- Ez néha a lázadás határát súrolhatja...- Igen, nevezhetjük ezt lázadásnak egy kényelmes, de nem morális szemlélet ellen. Úgy gondolom, hogy egy demokratikus jogállam nem engedheti meg magának, hogy legfiatalabb állampolgárainak egy jelentős része éhezzen, illetve hogy ne tegyen meg mindent ez ellen. Az embereknek szolidárisabbnak kellene lenniük egymással.- Ugye, jogászként nem céges ügyekre és válóperekre specializálódsz majd?- Neeem... a szociális és az emberi jogok érvényesüléséért szeretnék majd tevékenykedni.

Ezek is érdekelhetnek