Recept

Jobb napok - kopp-napok

Egyéb2004. 07. 09. péntek2004. 07. 09.
Recept


Sajtleves
Egy kis fej hagymát apróra vágunk és 5 percig pároljuk. Felengedjük 1 liter vízzel, beleteszünk 1 húsleveskockát, 1 gerezd zúzott fokhagymát, babérlevelet, törött borsot, sót, és lassú tűzön 10 percig főzzük. 2 dl tejfölbe keverünk 10 dkg reszelt parmezánt és 5 dkg reszelt ementáli sajtot. Folytonos kevergetés mellett ráöntjük a levest. Pirított zsemlekockával és reszelt sajttal tálaljuk.

Mandulás pisztráng
Egy kg pisztrángot (4 db körülbelül 20-25 dkg-os hal) megtisztítunk, belsejét megszórjuk majoránnával. Bepanírozzuk és forró olajban kisütjük. Ha kisült, azonnal forgassuk bele darált mandulába. Fokhagymás tartármártással, sült burgonyával és citromkarikával tálaljuk. A citrommal kicsit meg is locsolhatjuk a halat, különlegesebb lesz az íze.

Katalán narancskrém
Egy mélyebb tálban elkeverünk 1 zacskó zselatint, 6 dkg cukrot, csipet sót, őrölt fahéjat, 4 tojássárgáját. Beleöntünk 5 dl tejet, és forró víz fölött állandóan kevergetve sűrűre főzzük. 2 narancsot gerezdjeire szétszedünk, a szeleteket kettévágjuk, majd cherrybe áztatjuk. Felverjük a tojásfehérjéket, majd a narancsos cherryt először a tojáskrémmel, majd a tojáshabbal, végül 1 dl felvert tejszínnel keverjük össze. Poharakba öntjük, lehűtjük. Narancsszeletekkel és csokoládéreszelékkel díszítjük
A menü ára 4 személyre: 2800 Ft.
{p}
Orosz zöldségleves
Megtisztítunk 2 fehérrépát, 2 sárgarépát, 1 zellergumót és mindet kockára vágjuk. Vajban megpirítunk 1 fej hagymát, hozzáadjuk a zöldségeket. Közben húsgombócokat készítünk. 20 dkg darált hússal eldolgozunk 10 dkg sertés- vagy csirkemájat, sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselymet adunk hozzá, majd belekeverünk 1 tojást. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle és a levesbe tesszük. 20 percig főzzük. Beleteszünk 1 fej vékony csíkokra vágott salátát, és még egyszer felforraljuk. Tálalás előtt tejföllel és citromlével ízesítjük.

Túrógombóc
Öt dkg vajat elkeverünk 5 tojássárgával, majd hozzáadunk 50 dkg áttört tehéntúrót, 3 közepes nagyságú, puhára főtt burgonyát, 5-6 evőkanál grízt, pici sót és cukrot. Jól eldolgozzuk, és állni hagyjuk legalább 1 órát. Mielőtt kifőzzük, óvatosan belekeverjük a kemény habbá felvert tojásfehérjéket. Gombócokat formálunk a tésztából és enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük. Ha kész, szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük. Olvasztott vajjal leöntjük, majd megforgatjuk pirított zsemlemorzsában és porcukorban. Cukros tejföllel, barack- vagy eperlekvárral is tálalhatjuk.
A menü ára 4 személyre: 1500 Ft.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek