Ritmusok - érzések

E heti kínálatunk: Lenny Kravitz, a magyar rock legkiemelkedőbb felvételeit tartalmazó válogatás. Zanzibar.

EgyébBorzák Tibor2004. 07. 30. péntek2004. 07. 30.
Ritmusok - érzések


Letisztult
A világhírű félvér gitáros-énekes, a rock and roll miniszterének titulált Lenny Kravitz "spirituális zenei megújulást" ígért új stúdiólemeze készítése előtt. Nos, a végeredmény már hallható, s be kell vallani, a kilátásba helyezett ámulat elmarad, merthogy nem sok újdonságot tartalmaz a korábbiakhoz képest. A művész hetedik lemeze nagyon is jól illeszkedik az eddigiekhez. Azaz tovább építi a hatvanas-hetvenes évek soul, rock és funk értékeiből patikamérlegen kimért zenei világát. A most negyvenéves mester eddigi legnagyobb dobása az 1998-ban megjelent 5 című albuma volt, melyért két Grammy-díjat kapott és hatmillió példányban sikerült eladnia. Kétségtelen, hogy ezt a teljesítményt nehéz megismételnie. Lenny legújabb produkciója, a Baptism minden tekintetben profi. Érezhető rajta, hogy alkotója jó formában volt. Az egyszerű, letisztult, hatásos és határozott zene mellé napjaink témái társulnak, úgymint a sztárság, a szerelem és a misztikum. A zenei nyitottságot jelzi, hogy gospel-énekesnő és rapper egyaránt szerepel vendégként az albumon. Az első befutó nóta, a Where Are We Running? már gyakran hallható a rádiókban. (EMI/Virgin)
Tiltott
"A 80-as, 90-es évek magyar rockja olyan volt, mint a bűvös kocka. Sosem mutatott egységes színeket, kirakni pedig még a 'belvárosi üvegházban' (Hanglemezgyártó Vállalat) se tudták" - fogalmaz Poós Zoltán szakíró A rockalbum kísérőszövegében. Az EMI gondozásában a legnagyobb magyar lírai szerzeményeket követően elkészült a magyar rock legkiemelkedőbb felvételeit tartalmazó válogatás. A lemezen a rendszerváltás előtt betiltott dalok szerepelnek újrakevert, feljavított hangminőségben. Bekerültek a gyűjteménybe azok a ma már nem létező zenekarok által jegyzett ritkaságok, azaz tiltólistára tett opuszok, amelyek időközben kultikussá váltak. Remek alkalom ez a lemez az emlékidézésre is, hiszen egy egész generáció nőtt fel a Beatrice, a Hobo Blues Band, a P. Mobil, a Bikini, a Lord muzsikáján, de itt vannak a követőik is, a Moby Dick, az Ossian, a Pokolgép, a Sex Action, a Pál Utcai Fiúk képviseletében. Persze egy korszakot átfogó válogatásalbum esetében a hallgatónak hiányérzete is támadhat, ez vagy az a banda miért maradt ki. A dalok száma ugyancsak növelhető lett volna. Úgyhogy: folyt.köv.! (EMI)
Pörgős
Az előzményeket sokan ismerik: három ceglédi zenekarból alakult meg a Zanzibar, méghozzá egy átmulatott éjszaka után, amikor egy rendőrlány igazoltatta a fiúkat. Miután kiderült róla, hogy remekül énekel, őt is bevették a bandába. A Zanzibar bemutatkozó albuma 2001-ben látott napvilágot, és be kell vallani, dalaik hallatán többen fanyalogtak, nem jósoltak hosszú életet a csapatnak. Az élet és a szakma azonban őket igazolta. Főként az agyoncsépelt Szólj már! című slágerük után fordult a kocka, attól kezdve minden létező elismerést bezsebeltek, az összes poplap címlapjára és poszterére (lám: a Szabad Földben is!) rákerültek. A 2002-es Ugyanaz vagyok című lemezükkel azt üzenték, hogy nem kívánnak letérni a megkezdett útról. A legújabb, Az igazi nevem is tökéletes ars poetica, tudni lehet, hogy a Zanzibar hű marad a hagyományaihoz. Vagyis rockos hangzás, zúzás, pörgés és természetesen slágergyártás. (EMI)