Ritmusok - érzések

Hagyomány. Írország egyik legjövedelmezőbb exportcikke a The Corrs. A négy tagot számláló popzenei formáció valójában négy testvérből áll. A dobokat Caroline püföli, a hegedűt Sharon bűvöli, az ének pedig a többiek mellett Andrea érdeme. És ne feledjük ki a sorból a bátyuskát, a gitáros Jimet.

EgyébBorzák Tibor2004. 07. 02. péntek2004. 07. 02.
Ritmusok - érzések

A tehetséges fiatalok pályafutásuk során elhalmoztak bennünket jobbnál jobb lemezekkel és dalokkal, a legnagyobb dobást azonban az 1999-es unplugged albumukkal érték el. Egyfajta összegzésnek szánták a 2001-es válogatáslemezüket, s azóta nem is adtak ki új stúdióalbumot. Épp itt volt tehát az ideje, hogy megmutassák, hol tartanak. Soron következő, Borrowed Heaven című korongjukon tizenkét szerzemény hallható. Valójában túl sok újdonság nincs bennük, ha csak az nem, hogy az egyik számot a U2 vezéralakja, Bono írta. Amúgy mindegyik hamisítatlan The Corrs, de hát az volna a legnagyobb baj, ha szakítottak volna az ír népzenére (is) alapozó hagyományaikkal. A csapat érdeme, hogy sikerrel ötvözik a régi dallamokat a jelenkor kívánalmaival. Az új lemezen található jó néhány slágergyanús felvétel, mint például a Summer Sunshine, az Angel, a Long Night. (Warner Music/Atlantic)Örökzöld.

{p} Fenyő Miklós már régen beírta a nevét a magyar rock történetébe. Nem csak a neve miatt számít "örökzöld" zenésznek és előadónak, folyamatosan hallat magáról, és ami a legfontosabb, még mindig tud lelkesedni. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Mr. Rock and Roll címmel vadonatúj nótákat tartalmazó lemezt adott ki. Az "ország Mikije" töretlenül halad az általa választott úton, lassan bizony négy évtizede már. A hatvanas években a rock and rollt a fiatalság ópiumának tartották, ma a szórakoztatás egyik legfontosabb alkotóeleme. Fenyő Miklós dalai saját mikrokörnyezetéről szólnak, mindazonáltal egy nemzedék életérzéseit tükrözik. A Pozsonyi út, a Szent István park, a Duna-part ihlette témák mára általános érvényűek lehetnek, és nosztalgiába hajlik a dolog, ha ezek mellett a zenegép, az Amerika Hangja és a boogie is bekerül a szövegekbe. Az pedig már-már kihagyhatatlan poén, hogy "Fenyő nélkül nincs karácsony", s ezt csak az "angyalföldi pálmafák" tudják felülmúlni. Merthogy Fenyő angyalföldi... A nemrég lovagi kereszttel kitüntetett zenész (lásd a fotókat a borítón!) új albumával megint csak arról győz meg bennünket, hogy ismeri a búfelejtés receptjét. (Warner/Magneoton/Rózsa Records)Búcsúkoncert.

{p} Június elején végre nálunk is tiszteletét tette a búcsúzkodó Cher. A show-business nagyasszonya bemutatta, hogyan kell a színpadon viselkedni, miként kell a közönséget az ujjai köré csavarni. Nagy kár, hogy a Living Proof - The Farewell Tour az utolsó világkörüli turnéja, és csak remélni lehet, hogy a popdíva nem fejezi be pályafutását. Már annak is örülnénk, ha ezután "csak" lemezeket készítene. Az állandóan megújulni képes Cher nyilván tartogat még néhány meglepetést, mielőtt végleg nyugalomba vonul. Azt például előre tudni lehetett, hogy mostani koncertjének anyaga lemezen is megjelenik. És tessék, már itt is van! A százötven állomásos vállalkozást másfél millió rajongó kíséri figyelemmel, s önmagában véve már ez is szép teljesítmény. A koncertalbum anyagát Miamiban rögzítették, de készülhetett volna akár Budapesten is, mivel a dalok sorrendje ugyanaz. Persze sok jó nóta kimaradt, de hát egy hanghordozó esetében véges a műsoridő. A szerkesztő ízlését tükrözi, hogy milyen nyoma marad a művésznő búcsújának. (Warner Bros.)(Cher színes posztere Műsormellékletünk hátlapján!)

Ezek is érdekelhetnek