Szépasszonyvölgyi sistergős

Szent Donát tiszteletére felvonultak a borvidék legjobb pincészetei. Senki sem tartotta ünneprontásnak, hogy az egri nedűk jövőjéről váltsunk szót.

Egyéb2004. 07. 16. péntek2004. 07. 16.
Szépasszonyvölgyi sistergős


Dula Bence, az egri hegybíró közben pedig átadta a serlegeket és okleveleket azoknak, akik a tavalyi ünnep óta leginkább jeleskedtek a szőlőtőkék közt és a pincékben.
A hegybíró - akinek borát stílszerűen a Szépasszonyvölgyi sistergős nevű ételhez kínálták - paprikás hangulatban volt az ünnepkor. Januárban ugyan megjelent a bikavér eredetvédelmi szabályzata, mely rendezni hivatott a minőség problémáját, ám most újabb vita lobbant fel a hegyközségben. Dula Bence úgy véli, elfogadhatatlan, amit néhány hete egy minisztériumi rendelet előírt, szorgalmazzák a módosítását. Aszerint ugyanis csak az a bor viselhetné az egri nevet, melynek kidolgozzák az eredetvédelmét. Jó harminc szabályzatot kellene tehát gyors egymásutánban megalkotni, hogy az egyes fajtákat, például a Leánykát vagy a Kékfrankost is egriként árulhassák. Ebből az következhet, hogy a termelők egy része tönkremegy, mert nem tud hirtelen megfelelni a szigorú követelményeknek, melyekhez a védett eredetű italok előállítását kötik.
{p}Más véleményen van Gál Lajos, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke, aki bizonyos benne, hogy ez a Villányra, Tokajra és Egerre vonatkozó rendelkezés csak jót tehet a borvidékeknek. A termelőknek meg kell hozniuk az áldozatot, s a jövő érdekében érdemes vállalni a pillanatnyi hátrányokat, például azt, hogy a lédig borok ne hordhassák a legkiválóbb termőhelyek nevét. Az alelnök szerint itt a jó alkalom, hogy az őt megillető rangra emeljék az Egerre utaló előnevet.
- Az utóbbi évtizedekben meglehetősen rossz volt az Egervin megítélése. Az elmúlt négy évben azonban sokat dolgoztunk érte, hogy csúcsminőségű borok is dicsérjék a cég nevét - mondja Sike Tamás, a borgazdaság főpincéjének vezetője. Az idén őt választották az év borászává Dobó városában.
Használt a minőségnek, hogy az Egervin hosszú távú szerződéseket kötött azokkal a termelőkkel, akik e cégnek adják le a szőlőjüket és akik az ültetvényeket egységesen művelik. Megalapították ugyanakkor az igényeseknek ajánlott Gröber borcsaládot, melynek legjobb évjáratai rosé és bikavér kategóriában is sikerrel szerepeltek a versenyeken. Ami nagy szó: manapság már a nagyáruházak alsó polcain tárolt, néhány száz forintba kerülő itókák közt is találni olyat, amelyik biztosan nem okoz fejfájást. Nemrégiben a helyi borbírák tartottak egy úgynevezett visszakóstolást, és az üzletláncokban kínált, olcsóbb árfekvésű bikavérek között az Egervin termékét ítélték a legjobbnak.
Az utóbbi évtizedek tömegtermelése alaposan lejáratta a bikavér hírnevét, melynek pedig e vidék zászlós borának kellene lenni - vélekedik sok fiatal szakember. Köztük Vincze Béla is, aki szintén a díjazottak közt volt. Tíz éve alapította saját, francia mintára berendezett pincészetét, s innen került ki az az 1999-es évjáratú ital, mellyel az idei egri nemzetközi bikavérversenyt nyerte. Bár a fajtatiszta vörösek készítésében leli leginkább örömét - két éve például Bordeaux-ból aranyérmet hozott haza a 2000-es évjáratú Egri Cabernet Franc révén -, úgy érzi, ez a vidék szinte kötelezte, hogy egy igazán szép házasított nedűvel is előálljon.