Mozdul a gabonapiac

Az elmúlt tizenöt év átlagához képest rekordtermésről beszélhetünk az idén. A tavalyinál mintegy 6 millió tonnával több gabona kerül a raktárakba: a learatott búza mennyisége meghaladja az 5,8 millió tonnát

EgyébPintér Csilla2004. 08. 20. péntek2004. 08. 20.
Mozdul a gabonapiac

A nyári betakarítású kalászosok együttes mennyisége pedig eléri a 8 millió tonnát - jelentette be Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az aratás utolsó napjaiban a sajtó képviselőinek.
A minisztérium becslései szerint kukoricából hektáronként 6,5 tonnás átlagtermés várható. Az 1,2 millió hektárt meghaladó vetésterületről tehát előreláthatóan 8 millió tonnás termésre van kilátásunk. Napraforgóból - összesen 480 ezer hektárról - 2,3-2,4 tonnás termésátlaggal számolhatunk, cukorrépából pedig mintegy 45 tonnát remélhetünk hektáronként.
{p} A gabonaárakkal kapcsolatban a miniszter elmondta, a piac még nem vette igazán tudomásul, hogy európai uniós intervenciós rendszer áll mögöttünk, amely erős hatással van az árakra. A malmi búza jelenleg 22-24 ezer forintért, a takarmánygabona pedig tonnánként 18-22 ezer forintért talál  gazdára a piacon. Emlékeztetett rá, hogy a november 1-jével induló intervenciós felvásárlást igénybe vevő gazdák a mostani árfolyamon számítva 25 400 forintot kapnak az intervenciós raktárban elhelyezett terményükért.
Részben már megmozdította a gabonapiacot, hogy elsősorban az abrakfogyasztó állatokat tartók kedvező feltételekkel vásárolhatják meg fél évre való takarmányszükségletüket. Az export növekedésébe vetett reményeinket pedig növeli az a tény, hogy déli szomszédainkhoz folyamatosan indulnak búzaszállítmányok.
Július végéig 1,7 millió tonna intervenciós raktárkapacitást ajánlottak fel a pályázók. Tekintettel a bőséges termésre, szeptember 30-ig meghosszabbították a kiírt pályázatot. Elhangzott, hogy a bejelentett raktárakat folyamatosan vizsgálják, és napról napra bővül a jóváhagyott intervenciós raktárkapacitás.
Az Aratási Koordinációs Bizottság munkájával kapcsolatosan a tárca első embere megerősítette, hogy az öt alkalommal történt egyeztetés nagyban segítette a gazdasági érdekképviseletek és a minisztérium közötti párbeszédet. Az aratás idején folyamatosan működött a megyékben az ügyeleti rendszer, és érdemi gondok nem vetődtek fel, mivel a gazdálkodók kiválóan együttműködtek a szolgáltatások, illetve a gépi kapacitások átcsoportosításában.