Csalnak az adaggal, játszanak a számlával

Vendéglőkben és egyéb melegkonyhás helyeken átlagosan száz, a cukrászdákban ötven forinttal károsították meg a vendéget az idén nyáron - ezt a következtetést vonták le ellenőrzéseik során a fogyasztóvédők.

EgyébPintér Csilla2004. 09. 24. péntek2004. 09. 24.
Csalnak az adaggal, játszanak a számlával


Bár a vendéglősök tudják, hogy szezonban szaporodnak az ellenőrzések, ennek ellenére idén is emelkedett a szabálytalanságok aránya. Az idegenforgalmi főszezonban vizsgált 4419 vendéglátóhely közül 3482-ben találtak kisebb-nagyobb szabálytalanságot az ellenőrök. Tavaly az ellenőrzött vendéglátók 69, idén már 79 százalékánál találtak valamilyen kifogást. A kiszabott bírságok is jelentősen emelkedtek: a minőségvédelmi és fogyasztóvédelmi bírságok együttes összege meghaladta a 170 millió forintot.
A mulasztások nagy része abból eredt, hogy a vendéglátósok nem ismerik a megváltozott jogszabályokat és a belőlük eredő kötelezettségeiket. A melegkonyhás egységek, éttermek ellenőrzésekor a legtöbb szabálytalanságot a hitelesített mérőeszközök hiánya miatt állapították meg a felügyelők. Egy balatoni presszóban például az is előfordult, hogy a kiszolgált mennyiség "egy számmal kisebb pohárba" került, a próbavásárolt négy centiliteres ital helyett csupán 2,9 centilitert töltöttek ki. Sok hitelesítetlen mérleg és pontatlanul kimért ételadag is akadt.
Az ellenőrzött éttermek egyötödében fordult elő, hogy a fagylaltokat, adagolható jégkrémeket szabálytalanul, 72 órán túl értékesítették. Egy debreceni vállalkozónál a tizenkétféle fagylaltból tizenegynek lejárt a fogyaszthatósági ideje, egy fagylaltfélét pedig már tizedik napja árusítottak.
Bár az előző évhez képest negyedével csökkent a lefagyasztott termékek jelölésének hiánya, a vizsgált egységek 16 százalékánál kellett bírságot kiszabni ezért a szabálytalanságért. Csaknem minden tizedik vendéglátóhelyen tapasztalták a felügyelők a szakosítatlan (el nem különített) tárolást, a tiltott lefagyasztást, a gyógyüdülő- és üdülőhelyeken, valamint az I. és II. kategóriás egységeknél kötelezően előírt két idegen nyelvű ét- és itallap hiányát.
A cukrászdáknak csaknem harmadában nem vagy alkalomszerűen vezették a vállalkozók a jogszabályban előírt fagylaltforgalmi naplót, minden ötödik cukrász pedig nem függesztette ki az egység kategóriajelölését. Egy szabolcsi cukrászdában például nem tudták bemutatni a helyben készített sütemények gyártmánylapját, illetve a fagylaltkönyvet. A torták díszítéséhez használt marcipánból és csokoládéból készült táblák minőségmegőrzési ideje a tárolódobozok címkéje szerint 2003. október 24-én lejárt.
A vizsgált bárok, borozók, italboltok, kocsmák üzemeltetőinek 41 százaléka mulasztotta el kiépíteni és működtetni az unióban kötelezően előírt HACCP minőségbiztosítási rendszert. Emellett 34 százalékuk nem helyezte el az üzlet bejárata mellett az étel- és italválasztékot felsoroló táblát, csaknem harminc százalékuk nem azt a szeszes italt vagy gyümölcslevet szolgálta fel, amely az itallapon szerepelt. Az ártájékoztatón például konyakot, pálinkát jelöltek, és gyengébb minőségű, azaz csak ilyen "ízű" szeszes italt, gyümölcslé helyett gyümölcsitalt kapott a fogyasztó.
Míg tavaly a vizsgált vendéglátóhelyek csaknem harmadában találtak lejárt szavatosságú terméket a fogyasztóvédők, idén az arányszám 3-10 százalék volt. A beszerzési bizonylatok hiánya miatt a vizsgált üzletek 15 százalékára kellett fogyasztóvédelmi bírságot kiróni.

Ezek is érdekelhetnek