Dunát lehet rekeszteni a kukoricával

A legutóbbi termésbecslések igazolják a szépen mutató kukoricatáblák látványát. A mintegy 1,2 millió hektáros vetésterületen országos átlagban hektáronként 6,6 tonnás átlagtermésre, összesen 8,2 millió tonna kukoricára számíthatunk - jelentette be a Gödöllői ősz című, a kukoricával foglalkozó tanácskozáson és bemutatón Székely Bertalan, az agrártárca főosztályvezetője.

EgyébT. Dögei Imre2004. 09. 24. péntek2004. 09. 24.
Dunát lehet rekeszteni a kukoricával


A kalászosok után a kedvező időjárásnak és a hozzáértésnek köszönhetően az őszi betakarítású növények is rekordterméssel kecsegtetnek tehát. A rendkívüli kukoricatermés öröm, ám a piaci kilátásokról nem könnyű ilyenkor beszélni, mert hiszen jó a nagy termés, de mihez kezdünk vele? - tette fel a kérdést Makay György, a Gabonaszövetség főtitkára. Miközben legfontosabb abraktakarmányunk hozama 60-70 százalékkal meghaladja a tavalyi mélypontot, az állatállomány tovább fogy, a hazai takarmányigény csökken. Így aztán valószínűsíthető, hogy a kukorica felét, négymillió tonnányit exportálni kell. A szélsőséges termésingadozásokat is beszámítva a főtitkár szerint ez egészségtelenül magas, nagy kiszolgáltatottsággal járó arány.
A rekordtermésnek törvényszerűen alacsony betakarításkori ár a velejárója, ám a magyar kukoricaágazatot - miként azt a kalászosok példája is mutatja - az Európai Unió intervenciós gabonaárai megvédik a nagyobb gondoktól. Az unió november elejétől tonnánként 101 euróért, azaz 25 ezer forint körüli áron (ezt a beszállítási és minősítési költségek csökkentik) veszi meg a közösségnek felkínált gabonát. Minthogy az unió általában kukoricahiánnyal küzd, bizonyára meglepetést okoz majd, mennyit kínálnak belőle intervenciós áron a magyarok. Ha nem lenne az intervenciós védettség, akkor az idén tonnánként 15-18 ezer forintnál nem adnának többet a kereskedők a kukoricáért.
Makay György felhívta a gazdák figyelmét: mindenki próbáljon árujának raktárt, magtárt szerezni. Az unió képviseletében eljáró Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) négy hónapos átvételi kötelezettséget vállal, senki ne számítson tehát gyors ügyintézésre. Aki nem képes kivárni a közösségi felvásárlást, és a betakarítás idején kényszerűségből adja el a terményt, az 20-22 ezer forintos tonnánkénti árra számíthat, ami az uniós védettség húzó hatásának köszönhető.
Európában egyébként a kukoricatermesztésben Franciaország a meghatározó, az idén harmadával nagyobb termésre, öszszesen csaknem tízmillió tonnára számítanak francia földön. A gallok az intervenciósnál valamivel magasabb, tonnánként 105 eurós belpiaci árban reménykednek. Nyugat-európai exportpiacaik hozzánk képest közelebb vannak, ami tetemes fuvarelőnyt nyújt számukra. A világ legnagyobb kukoricatermesztője és -exportőre mégis az USA, ahol az idén a tavalyi rekordnál is jobb termésre számítanak. A kukorica világpiaci árát tehát döntően az észak-amerikai és a franciaországi kínálat határozza meg.
Alig több mint négy hónapja tanulja immár belülről az Európai Uniót mindenki - mondta Székely Bertalan. Jó, ha tisztában vagyunk vele: az intervenciós eljárás keretében megvásárolt gabona az Európai Unió tulajdona, Magyarországnak ahhoz már semmi köze. Csak tehermentes gabona kerülhet az intervenciós raktárakba, s a főosztályvezető jó tanácsként ajánlotta az uniós piacra szánt gabonafélék tulajdonosainak: nagyobb mennyiségű gabonát ne egyszerre jelentsenek intervenciós értékesítésre az MVH-nak. Válasszák inkább a részletenkénti szállítást, és ennek nyomán szakaszos lehet az áruért járó kifizetés is.
Az elmúlt ötven évben 1,1-1,2 millió hektár közötti volt az országban a kukorica vetésterülete. Remélhetően az unióban is lesz létjogosultsága a magyar kukoricának. Biztonságunkat azonban növelné, ha a termésingadozások csökkennének, a tárolási és a szállítási lehetőségeinken javítanánk, valamint belföldön és határainkon túl egyaránt nagyobb gondot fordítanánk a piacépítésre. A szakértők külön is felhívták a figyelmet a néhány éve megjelent veszélyes kártevő, a dél felől terjedő kukoricabogár elleni védekezésre. Leghatásosabb módja a vetésváltás, ugyanarra a területre ne kerüljön évről évre kukorica.

Ezek is érdekelhetnek