Egészségpercek

Összeállításunkban szólunk a tejérzékenységről, a retinaleválás megelőzéséről, a szegedi gyermek-gyógycentrumról, a szívbetegek kezelésének támogatásáról, agyunk fiatalon tartásának lehetőségeiről.

Egyéb2004. 09. 24. péntek2004. 09. 24.
Egészségpercek


Tej nélkül
Hogy a tej milyen nagy arányban van jelen a mindennapi táplálékainkban, az tudja csak igazán, aki érzékenysége, betegsége miatt mindenféle tejterméktől tartózkodni kényszerül. Márpedig - becslések szerint - hazánk lakosságának egyharmada valamilyen formában érzékeny a tejre, illetve valamelyik tejtermékre. A közétkeztetésben, az éttermi választékban nem jellemzőek a tejmentes ételek, szakácskönyv sem készült még olyan szándékkal, hogy tejérzékenyek számára adjon recepteket.
Németh Márta nemrégiben napvilágot látott, Tejmentes ételek című kötete éppen ezért született: hogy a tejérzékeny emberek is teljes életet élhessenek a táplálkozás tekintetében, még a "teljes tejetlenség" állapotában is. A kötet eredeti receptötletekkel és olyan válogatással szolgál, hogy ha azokat a tejérzékenyek beépítik mindennapi étrendjükbe, nem fog eluralkodni étkezésükön az egyhangúság és az íztelenség. Ennek megfelelően található a könyvben zöldbableves, tejfölös krumplifőzelék, rizsfelfújt, sőt madártej is - természetesen tej nélkül készítve. Az ajánlott ételekben olyan élelmiszerek is szerepet kapnak, mint a szója-, a zab-, a hajdina- és a rizstej, illetve ezek italpora, valamint a szójajoghurt. A fűszerezésben a gyógyhatású, szelíd fűszerek (mint például a bazsalikom, a csombor, a menta, a citromfű, a tárkony, a kakukkfű) kaptak előnyt a bors és a paprika ellenében.

Segítő lámpafény
A retinaleválás az előrehaladott cukorbaj szövődménye. Főleg idős embereket fenyeget az ezzel járó vakság. A retinaleválás megelőzhető, ha éjszaka enyhe fény dereng a szobában - ilyen megállapításra jutottak nemrég a kutatók. Ugyanis ez a folyamat az éjszakai órákban kezdődik, amikor a retina sejtjei különösen sok oxigént igényelnek, mert a sötétséghez kell alkalmazkodniuk. Ha éjszaka égve hagyunk egy gyenge fényű lámpát, megelőzhetjük a súlyos bajt.

Gyógycentrum gyermekekért
A Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyermekklinikáján a minap ünnepélyes keretek közt avatták fel az új onkológiai centrumot. Az évente mintegy nyolcvan gyermek gyógyulását szolgáló új osztály épületének kialakítását a Béres Alapítvány idén júniusban tartott nagy sikerű jótékonysági koncertjének bevétele, valamint az alapítvány további 15 millió forintos adománya tette lehetővé. A gyermekklinika évtizedek óta zsúfoltsággal küzdött; mostantól a régió négy megyéjéből érkező súlyosan beteg gyermekek nyugodtabb környezetben gyógyulhatnak, az orvosok korszerűbb körülmények között gyógyíthatnak.
{p}
Tárcsázza az adományvonalat!
A Matáv-adományvonal szeptember 1. és október 31. között a Szent János Kórházban muködő Szív Adj a Szívnek Alapítvány munkáját segíti: négy betegőrző monitor megvásárlása a cél. Aki szeptember és október hónapban tárcsázza az 1788-as telefonszámot, hívásonként száz forinttal támogatja a súlyos szívbetegek gyógyulását.

Szívünk világnapja
Az elhízás, az egészségtelen étrend, a dohányzás és a kevés mozgás a szív- és érrendszeri betegségek legfőbb kockázati tényezői, amelyek ma már aggasztóan korai életszakaszban jelentkeznek. A legújabb adatok alapján a túlsúlyos egyének háromszor-ötször nagyobb valószínűséggel kapnak szívinfarktust vagy agyvérzést mielőtt elérik hatvanöt éves korukat, mint normális testsúlyú társaik. A szeptember 26-án megrendezendő szívvilágnap idei témája: gyermekek, tinédzserek és a szívbetegségek. Ezen a napon mintegy száz országban - köztük ötödször Magyarországon is - mindenki díjmentesen vehet részt a programokon, a közös sétán, futáson, tornán, játékokon, a szűrővizsgálatokon; az előadásokon elhangzottakból és a tájékoztató anyagokból megismerheti azokat a módszereket, amelyekkel megőrizheti gyermekei szívének és ereinek egészségét.

Tartsd az agyad fiatalon!
Ha valaki már ott tart, hogy a munkába menet eszébe ötlő egyszerű kérdésre (például: elzártam-e otthon a gázcsapot?) nem tud határozott választ adni, két dolgot tehet. 1. Visszamegy és ellenőrzi a gázcsap állását. 2. Beszerzi a Tartsd az agyad fiatalon! című könyvet, és az abban közölt agytornagyakorlatokat végezve elejét veszi annak, hogy hasonló határozatlanságok előforduljanak az életében.
A LaVentana Kiadó ajánlása szerint ha valaki már elmúlt negyvenéves, gyakran feledékenységen kapja magát és gondot okoz neki, ha új dolgot kell megtanulnia, annak érdemes megismerkedni a neurobikkal, azzal a különleges és egyedülálló agytornaprogrammal, amely a legfrissebb neurológiai (idegélettani) vizsgálatokra épül. A kötetben ismertetett egyszerű föladatok élénkítik az agysejteket, ezáltal az agy megőrizheti fiatalságát és rugalmasságát. Az ajánlott otthoni gyakorlatok egyike a fordítva végzett fogmosás, amely szokatlanságával, új idegpályák megmozgatásával frissíti az agyműködést. Szellemes munkahelyi gyakorlat az irodaház központi helyén fölállított sakktábla. Minden rendű és rangú alkalmazott odamehet, és - átnézve az állást - léphet egyet. Így folyamatos sakkjátszma alakulhat ki, névről ismert játékosok, nyertesek és vesztesek nélkül. A könyvben helyet kapott 83 gyakorlat egyike az otthoni kertészkedés, amely sok egyéb mellett kiváló alkalmat teremt agyunk gondozására is.

Ezek is érdekelhetnek