Gótikus regény

Milos Urban cseh írót az olvasóközönség és az irodalomkritika az ifjabb kortárs írónemzedék egyik legtehetségesebb alkotójaként tartja számon. Héttemplom című regényét az Ulpius-ház adta ki.

Egyéb2004. 09. 10. péntek2004. 09. 10.
Gótikus regény


A mű napjaink Prágájában, annak is a turisták által kevésbé látogatott részében, az Újvárosban játszódik. Főhőse egy elvetélt történész és volt rendőr, K., akit egy hivatalosan öngyilkosságként lezárt, ám a valóságban megoldatlanul maradt bűnügy miatt bocsátanak el állásából.Egy napon a munkanélkülivé lett K. kedvenc temploma környékén kószálva különös harangzúgásra lesz figyelmes. A toronyba felmászva egy vérző fejű, eszméletlen férfit talál a harang nyelvéhez kötözve: az ő ide-oda csapódó teste veri félre a harangot.
Ezt a bizarr bűntényt további hátborzongató esetek követik. Valamennyi az Újvárosban történik, és a volt rendőrnek valamilyen módon mindegyikhez köze van.
A pusztuló és pusztított emberi környezet problémáját felvető alkotásban a cseh író a hajdan igen népszerű műfajt, a rémregényt vagy gótikus regényt támasztja fel. Méghozzá olyan láttató erővel, hogy az olvasóban óhatatlanul feltámad a vágy, hogy torkában dobogó szívvel és borsódzó háttal bebarangolja a regény megannyi helyszínét, Prága eldugott zugait.
Urban "várostörténeti horrorjában" sok mindenre választ kapunk, ám a mű legfontosabb kérdését az olvasónak kell megválaszolnia: vajon a leleplezett gyilkosok az igazi tettesek, és az áldozatok valóban áldozatok?

Ezek is érdekelhetnek