Hagymát hagymával

A termés mennyiségére és minőségére sem panaszkodhatnak idén a Makó környéki hagymatermesztők, árgondokkal azonban valószínűleg szembe kell nézniük. Bőséges vöröshagymatermés várható annak ellenére, hogy évről évre csökken a vetésterület.

EgyébPintér Csilla2004. 09. 17. péntek2004. 09. 17.
Hagymát hagymával


A szakemberek szerint Magyarországon öt-hatezer hektár lenne az optimális, ezzel szemben csupán négyezer hektár termésével számolhatunk. Mivel az idén kegyes volt az időjárás a gazdákhoz, a tavalyi 93 ezer tonnát jóval meghaladó mennyiség, 110 ezer tonna hagyma várható.
Makó környékén a XIX. század elején rengetegen hagymáztak. Mivel akkor már Európa-szerte híres volt az ott termelt vöröshagyma, a század közepén rengeteget szállítottak belőle külföldre. A múlt század első harmadában hirtelen megugrott az export, volt olyan év, amikor összesen 4100 vagon hagyma indult útnak a makói állomásról. A kitűnő minőségű makói vöröshagyma érthetően ma is fogalom az ínyencek körében.
Akkor mégis mi az oka annak, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is csökkent a vöröshagyma vetésterülete Makó térségében? Füleki László, a Hagyma Terméktanács elnöke elmondta, hogy a dughagymás technológiával termesztett, igazi makóiként számon tartott fajta termőterülete csökkent a legszembetűnőbben, mivel a várt hozzávetőleg ezerkétszáz hektár helyett csupán négyszázötven hektáron raktak dughagymát a gazdák.
A termőterület idei látványos visszaesése azzal magyarázható, hogy tavasz elején külföldi (főként ukrán) vevők jelentek meg a hazai piacon, és kétszáz forintról hirtelen hét-nyolcszáz forintra emelkedett a dughagyma kilónkénti ára. A gazdák egy része pedig biztosabb pénzt látott a dughagyma értékesítésében, mint annak elrakásában.
Hogy a végén ki jár jobban? Valójában majd a piacon dől el. Mindenesetre, idén kedvezett az időjárás a dughagymás vöröshagyma-termesztőknek, mert elegendő csapadék volt, így bőséges lett a termés. Csakhogy ma 7-10 eurocent körül mozog a vöröshagyma kilója. Itthon 30-40 forint között alakulnak a szerződött árak, a piacokon sem nagyon kap érte ötven forintnál többet a gazda.
Makón és környékén - Csanádpalotán és Pitvaroson - ma már jóformán csak azok foglalkoznak a dughagymás termesztéssel, akiknek megfelelő gépeik vannak, és a hagyományaik mellett gyakorlatuk is van. Az is megfigyelhető, hogy a termelők a nagyobb biztonság miatt általában öntözhető táblákba ültetik a dughagymát. Igyekeznek kivédeni egy esetleges aszályos év jelentős terméskiesését.
Az utóbbi időben Makó környékén egyre kevesebben foglalkoznak dughagymás vöröshagyma-termesztéssel. Akik viszont megmaradtak, azok nagyon komolyan veszik a technológiát, és kínosan ügyelnek a minőségre. Tisztában vannak azzal, hogy egyedi ízvilága és beltartalmi értéke keresetté teszi a piacon a makói vöröshagymát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek