Lúdas Matyit újraszínezték

A szeptember végéig tartó, VIII. Filmemlékezet Fesztiválon bemutatják az első magyar színes filmet, az 1949-ben készült Lúdas Matyit is. A film eredeti állapotát kockánként állították vissza.

Egyéb2004. 09. 24. péntek2004. 09. 24.
Lúdas Matyit újraszínezték


A Nádasdy Kálmán rendezte alkotást annak idején kísérleti, lejárt, illetve alacsony fény- és színérzékenységű anyagra forgatták. Egy idő után a film kifakult, fekete-fehérré koptak a színei, és a hangminőség is sokat romlott. Az eredeti kópia restaurálási munkálataira a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 15 millió forintos támogatást nyújtott. Ezt az összeget a szakemberek - minthogy a feladatot szakmai kihívásnak és referenciamunkának tekintették - saját forrásból is kiegészítették.
A korszak egyik legnagyobb sikerű, azóta is folyamatosan vetített alkotásában a címszerepet a fényes szelek nemzedékének egyik legnagyobb tehetsége, a tragikusan korán elhunyt Soós Imre játszotta. A háború előtti korszak nagy színészeit Somlay Artúr, Kiss Manyi, Balázs Samu, Tapolczay Gyula, a fiatal tehetségeket Horváth Teri, Ruttkai Éva képviselte a falusi helyszíneken, hatszáz statisztával forgatott filmben.

Ezek is érdekelhetnek