Nevetés nélkül mit sem ér az élet

A hosszan tartó, felszabadító nevetésnél nincs jobb pillanatnyi feszültségoldó és lelki regeneráló. A magyar nyelv számos árnyalatot különböztet meg a finom mosolytól a jókedvű vihogáson át a mindent elsöprő hahotáig, ám mindegyikre égető szükségünk van testünk-lelkünk egyensúlyban tartásához.

EgyébLovass Ildikó2004. 09. 10. péntek2004. 09. 10.
Nevetés nélkül mit sem ér az élet


A jóízű nevetés nemcsak felfrissít, derűssé tesz bennünket és a környezetünket, oldottabb légkört, magabiztosságot teremt. A nevetőráncok minden arcot rokonszenvesebbé tesznek. Elősegíti munkahelyi sikereinket, és fokozza a másik nemre gyakorolt vonzerőt is. A jó ég a megmondhatója, miért éppen a legkínosabb pillanatokban tör ki belőlünk az ellenállhatatlan hahota - talán ez a belénk épített biztonsági szelep.
Nevetés nélkül fabatkát sem érne az élet. Szerencsére a vidámság ragadós: egy jó bemondás, egy váratlanul feltűnő, apró szabálytalanság hamar végigsöpör a családon, a munkahelyi kollektíván vagy egy busznyi utason. Tudjuk, érezzük, hogy a nevetés gyógyít, feltölt, könynyebbé teszi az életünket.
Ám nem csupán érzésről beszélhetünk. Ma már a kacagásnak is van tudománya, tudósok választják kutatási szakterületüknek a kérdést, miért áldás szervezetünknek a nevetés. A gelotológia - a görög gelosz, azaz nevetés szóból - az a tudományág, amely a humornak testi és lelki állapotunkra gyakorolt jótékony hatásával foglalkozik.
Nem felvett modor, hanem hosszú generációkon át begyakorolt kapcsolatteremtő szokás az amerikaiak fülig érő mosolya. Ezzel is jelzik, jól érzik magukat a világban, és másokra is átsugározzák. A másik ember felé forduló mosolygó arc bizalmat ébreszt, jó érzést kelt. Nem véletlen, hogy éppen az Egyesült Államokban alkalmazzák felnőttek gyógyítására a nevetésterápiát. Egy nyugat-virginiai kórházban pszichoterápia keretében alkalmazzák eredményesen. Nálunk is sikeresen segítik a beteg gyerekek felvidítását a kórházakban megforduló bohócdoktorok.
{p}
Gyakoroljuk a nevetést
Akármilyen furcsa, erre is nevelhetjük magunkat. A pozitív világszemlélet, az optimizmus mint túlélő magatartásforma tudatos önnevelésünk egyik eredménye lehet. Áll ez a derűs percek megszerzésére is.
Tanuljunk meg jó képet vágni akkor is, ha nehéz. Nevessünk bele a tükörbe reggelenként tiszta szívvel (ha máson nem, azon is vidulhatunk, hogy nézünk ki, és mit is művelünk). Ha rossz a kedvünk, keressük derűs emberek társaságát. Nézzünk a moziban vagy videón komédiákat. Nincs az a világfájdalom, amelyen ne segítene egy - Chaplin, Louis de Funés, Kabos Gyula, Latabár Kálmán főszereplésével forgatott - filmvígjáték. Tartós vagy átmeneti búvalbéleltség, letargiába ejtő meghűlés esetén olvassunk vidám könyveket. Egyik családtagom ritkán, ám azért csak előforduló mélypontjain tudatos kúrát folytatott: vagy Hasek Svejkjét vagy Rejtő Jenő regényeit emelte le a polcról. Tudta szinte kívülről idézni, mégis hangos hahotája jelezte: múlóban a rosszkedve, a kacagásból új erőt merített.

Nevetőklub
Az indiai Rajpur városában egyre nagyobb népszerűségnek örvend a nevetőklub. A csoportba kerülés egyetlen feltétele: a leendő tagnak egy jóízűt kell kacagnia. A nevetés azonban a közhiedelemmel ellentétben igen komolyan igénybe veszi a szervezetet, ezért a legteljesebb gyógyhatás elérése érdekében a nevetést egyszerű torna- és légzőgyakorlatokkal kell bevezetni. Évszázadok óta ismert Indiában a hasyayoga, vagyis a nevetés jógája.
Olajozó mosoly
A nők - a férfiakkal szemben - gyakrabban mosolyognak, mint nevetnek, valamint sűrűbben használják a mosolygást a társas helyzetek "olajozására". A harsány, erőteljes nevetést a legtöbb kultúrában nőietlen viselkedésnek érzik. Egyes törzsfőnökök vagy vállalati vezetők a nevetést alattvalóik irányítására is használják: ha a főnök nevet, a hű követők is nevetnek.

Jót tesz az egészségnek
A nevetés csökkenti a feszültséget, a stresszt és annak káros következményeit, mivel mérsékli az úgynevezett stresszhormonok szintjét. Javítja az oxigénellátást, hatására a szervezet háromszor-négyszer annyi oxigénhez jut, mint egyébként. A tüdők kilégzéskor jobban kiürülnek, az anyagcsere-folyamatok javulnak. Csillapítja a fájdalmat. Nevetés közben szervezetünk az adrenalin mellett béta-endorfint is kiválaszt, amely fájdalomcsillapító tulajdonsággal is rendelkezik. Boldogsághormonokat szabadít fel. Szabályozza a vérnyomást. Rövid időre gyorsul a szívverés és nő a vérnyomás, amely edzi a szív- és keringési rendszert. Erősíti az immunrendszert. Hatására megnövekszik azoknak a védőanyagoknak az aránya, amelyek szembeszállnak a vírusokkal, a baktériumokkal és a ráksejtekkel. Növeli a szexuális vonzerőt.

Ezek is érdekelhetnek