Pitvarosi puccstalanság

Bő két hete este hatkor rendkívüli ülést tartott a Csongrád megyei Pitvaros képviselő-testülete arról, miről is beszél a falu. A pitvarosi polgármester egy elöregedő falu vezetője, aki a rendszerváltás óta elhivatottan viselte tisztségét. Megjelent már egy írás arról, hogy puccs készül ellene, ezért szokatlanul nagy az érdeklődés az ezerhatszáz lelkes község képviselő-testületi ülésén.

EgyébTanács Gábor2004. 09. 17. péntek2004. 09. 17.
Pitvarosi puccstalanság


A faluatyák idegesek, mert gyakorlatlan puccsisták, ráadásul - kívülről legalábbis így tűnik - nem is a hatalmat akarják megdönteni.
A polgármester lánya, Szászné Dégi Tünde, bár négy éve bérli a házat, nem lakik benne, és lakbérfizetési mentességet is élvez. Az ingatlanban két éve felrobbant a gáz, de a biztosítási díjból helyreállították az épületet. Idén májusban a képviselő-testület felszólította Szászékat, hogy költözzenek be, mert ha nem, júniustól megszüntetik a bérleti jogviszonyt. A bérlők nem költöztek, a jogviszonyt mégsem bontották fel.
A mostani csinnadratta oka, hogy a képviselő-testület tudta nélkül Szászné és férje munkálatokat végeznek a házon. A faluban elindult a szóbeszéd: ha semmire nincs pénze a községnek, hogyan tud a polgármester lányának házat átalakítani.
Eddig a történet egyik oldala.
A másik: Szászné Dégi Tünde jó ideje a helyi iskolában dolgozik, de Mezőhegyesről jár át Pitvarosra. Idehozná területfejlesztéssel foglalkozó férjét, Szász Györgyöt, valamint két gyermeküket - ők pedig ezen az elöregedő vidéken jelentős értéket képviselnek: két hasznos tudású értelmiségi, plusz két gyerek. Ha azt nézzük, hogy a pitvarosi iskolát csak a szlovák osztály beindításával lehetett megtartani az idén, megértjük, hogy minden tanuló fontos. Az ingatlanon voltak javítani valók: például egy kerítés megépítését kérték a bérlők. Az önkormányzat - a főutca csinosítására nyert pályázati pénzből - ennek a kérésnek részben eleget is tett. Erre a falu felhördült, hogy a polgármester a lányának akarja eladni a község központjában terpeszkedő házat.
Ilyesmiről a bérlők szerint szó sem volt. Szászék költöznének, de észrevették, hogy a vízmelegítőn és a kádon öklömnyi lyuk van, az egyik belső fal kidőlt, életveszélyes a melléképület, a budiról ellopták az ülőkét. A bérlők nekiláttak hát a saját költségükre elvégeztetni a szükséges munkákat. Nosza felzúdult a község - legalábbis nyolc képviselő a tízből - és összehívták a rendkívüli ülést. Kezdésként Bertáné Kecskeméti Katalin szólal fel, láthatólag kínok között. Beszél a falu. Miért nem tájékoztatják a képviselő-testületet a bérlők? És miért nem lehet elérni őket? (A dolog pikantériája: Bertáné és Szászné egymás mellett ülnek az iskola tanárijában.) Végül kiderül, hogy Szászék csak a lakhatáshoz szükséges átalakítások árát szeretnék lelakni. Egyébként alávetik magukat a képviselő-testületi döntésnek, ami a következő: júniustól visszamenőleg kéri az önkormányzat a bérleti díjat, az átalakításokat nem lehet beszámítani, azok Szászék számláján maradnak.
A képviselők megkönnyebbülnek, mert valójában nem támadt konfliktus. Dénes László képviselő méltatlankodik: ezért kellett itt ülni órák hosszat? Hiszen az egész egy telefonba került volna. Valamelyik faluatya azt is szóvá teszi, hogy jó lenne felnőttnek tekinteni a képviselő-testületet, és tájékoztatni az ügyek állásáról, mert az nem állapot, hogy őt megállítják az utcán. "Mi van a puccsal?" - firtatja a falu. "Milyen puccsal?" - hüledezik a képviselő. "Te meg milyen képviselő vagy, hogy még ezt sem tudod?" - mondja a falu, és megvan a véleménye.
Jellemző a hasonló települések helyzetére, hogy a szörnyű vita hatvanezer forintnyi átalakításról és havi tizenkétezres lakbérről folyik. Tegyük hozzá, pénz a faluban jóformán semmire sincs. Mondhatnánk azt is, hogy a képviselők jó részének el kell hitetniük a választókkal: nem hagyják, hogy a polgármester lánya bármilyen előnyt is élvezzen. Gémesi Sándor képviselő szerint a közelmúltban kilakoltattak egy háromgyermekes anyát a községben, és neki - egyelőre - nem jut szociális bérlakás. Akik Szászék pártját fogják - ők maguk mindenben alávetették magukat a testület akaratának -, azzal érvelnek, hogy a többi önkormányzati lakásban is a község állta a lakhatáshoz szükséges javításokat.
- Ez nem puccs, és nem ellened irányult - mondja az egyik képviselő Dégi György polgármesternek, nem felejtve el hozzátenni, hogy ő általában mellette szokott szavazni.
- Az időnket vesztegettük - így Dénes László képviselő, és idegesen csomagolni kezd.
- Én változatlanul Pitvaros polgára szeretnék lenni - jelenti ki Szász György, hozzátéve, hogy a "falu" őt is megkereste, és úgy nyilatkozott: nagyon várják már, hogy odaköltözzön.
Dégi György polgármester fáradtan és idegesen vitatkozik még az ülés vége után is. Legfőképpen az bántja, hogy a sajtóban rossz hírét költötték Pitvarosnak.
- A falu különben sem tud beszélni - jegyezte meg többször az ülés alatt és után. - A falunak nincs szája, csak az embereknek.

Ezek is érdekelhetnek