Vetőmagüzem-avatás

A világ legnagyobb és legkorszerűbb vetőmagüzeme működik Szarvason, ahol az új beruházást Németh Imre miniszter avatta fel.

Egyéb2004. 09. 10. péntek2004. 09. 10.
Vetőmagüzem-avatás


A Pioneer cég nyolc éve nyitotta meg üzemét a békési városban, innen látta el a magyar és az európai piacot. A külföldi tulajdonos szerint ezen a vidéken nagyon jók az adottságok a vetőmagtermesztésre, ezért is láttak fantáziát a fejlesztésben. Az 1996-os megnyitás óta Szarvas a vállalat egyik legtermelékenyebb és leghatékonyabb termelőüzeme lett.  Minden évben sikerült végrehajtani valamilyen fejlesztést, a mostani bővítéssel két és félszer nagyobb lett az eredeti méreténél, így évente 32 000 tonna vetőmagot tud feldolgozni.
Ez a létesítmény a cég európai termelésének a központja. A magyar gazdálkodók termelik meg azt a kiváló minőségű vetőmagot, melyet nemcsak ők vetnek el, eljut egész Európába, az Egyesült Államokba, Kanadába, még a távoli Új-Zélandba és Ausztráliába is. Az idén 136 gazdálkodó termel vetőmagot a szarvasi üzem számára.  Nyolc éve még 3 800 hektáron termelték a hibridkukorica-vetőmagot, s ez a terület napjainkra majdnem a háromszorosára, 10 500 hektárra nőtt.

Ezek is érdekelhetnek