
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

Olvasóink az észrevételeiket, javaslataikat, illetve kérdéseiket-kéréseiket az 1428 Budapest 8., Pf. 52 postacímen vagy a [email protected] internetcímen juttathatják el rovatunkhoz.
Nem hizlal a rost!
Sokszor, sokan mondják és írják le, hogy a korszerű táplálkozás rostgazdag, és majdnem minden tanácsadás felhívja a figyelmet a teljes kiőrlésű liszt felhasználására. Nos, könnyen hihetjük, hogy a kenyér az kenyér, végül is csak a színe más-más. Valójában ennél sokkal többről, élettanilag rendkívül fontos mozzanatról van szó. A fehérliszt és a teljes kiőrlésű liszt között óriási a különbség, ami nem csupán abban nyilvánul meg, hogy a színük különböző.A malomipar fejlődésének - miszerint minél finomabb és fehérebb lisztet tudott előállítani a fehér kenyér sütéséhez - az idők során egy nem elhanyagolható mellékhatása keletkezett. Eljutottunk oda, hogy úgyszólván csak a búzaszem magas keményítőtartalmú, belső részéből készül a mai liszt, és kenyerünk mellékterméke, a héj, a korpa, a csírakezdemény nem kerül be a tápanyagunkba. Holott a bennük lévő B-vitaminokra, ásványi sókra és rostanyagokra felettébb nagy szükségünk lenne. Emellett a fehér és teljes kiőrlésű liszt energiatartalma is más, minthogy a rostok emészthetetlen szénhidrátok, ezért nem hizlalnak, hiszen csak áthaladnak szervezetünkön. Azonos mennyiségű fehér és teljes kiőrlésű kenyér esetében tehát annyival több a felszívódó szénhidrátmennyiség a fehér lisztben, amennyi rostanyag található a teljes kiőrlésű lisztben. A teljes kiőrlés annyit jelent, hogy az egész búza, illetve gabonaszem őrlet formájában kerül be a lisztbe különféle szitálások, "tisztítások" nélkül. Sajnos még mindig drágább a fehér liszteknél, pedig a józan ész azt diktálná, hogy olcsóbb legyen, hiszen itt nincs melléktermék. A gabonában lévő rostok, a cellulóz és hemicellulóz vizet kötnek meg, nagy menynyiségű tömeget alkotnak, így segítik a táplálék áthaladását a vastagbélben. Ezzel nagyban javítják az emésztést, segítenek székrekedés, anyagcserezavarok esetén, kutatások szerint gátolják a vastagbélrák kialakulását.
Mit dobunk ki a liszt teljes finomításával? Folsavat, ami nélkülözhetetlen a vérképzésben; E-vitamint, amitől fiatalok maradunk, és ami csökkenti a vérnyomást; K-vitamint, ami segít a vérképződésben. Ezeken túl kalciumot, foszfort, ként, káliumot, nátriumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, szilíciumot, magnéziumot. Megéri? Fontos volna, hogy újra "megtaláljuk" őseink egészséges lisztjét és a belőle készült ételeket.
Egy praktikus tanács: vásárláskor győződjünk meg róla, hogy valóban teljes kiőrlésű lisztből készült terméket vásárolunk-e. Sokan nem tudják, hogy a barna kenyerek egy részét cikóriakávéval színezik barnára, és valójában fehér lisztből készülnek. A szín tehát csak kiindulópont.
{p}
Pizza - egészségesen
A pizza a leggyorsabban elkészíthető, leghálásabb vendégváró étel, ráadásul a gyermekek és fiatalok egyik kedvence. Könnyen rá tudjuk venni gyermekünket pizzával az egészséges táplálkozásra, hiszen csupán az egyik kedvencét kell fogyasztania. A szülő felelőssége ugyanakkor abban áll, hogy mit tesz gyermeke asztalára. Érdemes tehát úgy elkészíteni, hogy az valóban élettanilag is megfelelő legyen.A teljes kiőrlésű lisztből készült pizza ideális összetételénél fogva nem hizlal, és fontos élettani hatású anyagokat, vitaminokat tartalmaz. A pizzatészta rendkívül egyszerűen, nagyjából fél óra alatt elkészíthető. Készíthetünk előre is pizzatésztát, mélyhűtőben tároljuk, így ha gyorsan kell, tizenöt perc alatt meleg ételt készíthetünk. A pizza süthető sütőben, de kapható kisméretű elektromos pizzasütő is, és persze ne feledjük el a régi kemencét, ha van a háznál.
Tészta
Hozzávalók 4 adagra: 40 dkg teljes kiőrlésű liszt, 3 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 2,5 dl langyos víz, 1,5 kávéskanál só, 2 evőkanál olaj.
Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, a szétmorzsolt élesztőt a cukorral együtt a közepébe tesszük. Hozzáöntjük a vizet, harminc percig lefedve kelesztjük. Ezután hozzáadjuk a sót, majd az egészből nyújtható tésztát dagasztunk, cipót formálunk, és négy részre vágjuk.
Feltét
A pizzatésztát saját készítésű paradicsompürével kenjük meg. A friss paradicsomot kevés vízben fedő alatt két gerezd fokhagymával főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Tehetünk hozzá pizza- vagy olasz fűszerkeveréket, ha van, friss fűszernövényeket a kertből. Ha nincs friss paradicsom, használhatunk paradicsomkonzervet is, de a sűrítettparadicsom-konzerv nem pizzához való.
A feltétnél szárnyalhat a fantáziánk. Vékonyra vágott cukkini, brokkoli, uborka, gomba, zöldpaprika, kaliforniai paprika, sovány sonka, sajtok, virsli, párizsi, mozzarella sajt, ha van, cheddar sajt. A tetejére pizzafűszer-keveréket szórunk, esetleg oregánót, majd be a sütőbe, és néhány perc alatt kész!
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu