A tojás világnapján

Október 8.: a tojás világnapja.

Egyéb2004. 10. 08. péntek2004. 10. 08.
A tojás világnapján


A kilencvenes években Amerika és Európa is rehabilitálta a tojást, mi több, azóta egészséges voltát hangsúlyozzák. Itthon azonban csak mostanában kezdjük felismerni a tojásban rejlő lehetőségeket: évi átlag 301 darabos tojásfogyasztásunkkal világviszonylatban sem kell szégyenkeznünk.
A tojás világnapján, október 8-án a Tojásszövetség idén is vállalkozott rá, hogy megismertesse a lakossággal a koleszterinnel kapcsolatos tévhiteket.
Szóba került az uniós csatlakozás utáni kötelező tojásjelölés is, azonban a legtöbb háziasszony nem tudja, milyen adatot olvashat ki az úgynevezett regisztrációs számból. A jelölés egyjegyű arab számból, betűjelzésből és számsorból áll. Az egyjegyű arab szám a következőket jelzi. 0: biotojás; 1: szabad tartásos, kifutós tartási rendszerben; 2: különféle istállózott, de nem ketreces tartásban; 3: ketreces tartási módban termelt tojás. A szám utáni betűjelzés a származási országot jelenti. Az itthon termelt tojás jelzése: HU. Az utána következő számsor annak az állattartó telepnek az azonosítására szolgál, ahol a tojást termelték. A tojás dobozán is található regisztrációs szám a csomagolás helyét adja meg.

Ezek is érdekelhetnek