Elbocsátások lesznek az Opelnél

A General Motors (GM) világméretű elbocsátási hulláma elérte Magyarországot is. Szentgotthárdon száz dolgozó megélhetése került veszélybe. A GM konszern 12 ezer európai munkahelyet meg akar szüntetni, jórészt Németországban.

Egyéb2004. 10. 29. péntek2004. 10. 29.
Elbocsátások lesznek az Opelnél


Megszünteti a fokozatmentes automata sebességváltó gyártását Magyarországon az Opel, döntött a cég anyavállalata, a General Motors. A tervezett lépés közel száz alkalmazott elbocsátásával jár. A szentgotthárdi üzemben ez lesz az első létszámleépítés.
A tervek szerint csak néhányan maradhatnak a korszerű üzemben, ahol továbbra is folyik a motorgyártás, ám még az év vége előtt felbontják az alkalmazási szerződést a váltógyár többi dolgozójával. Az Opel Magyarország Kft. szóvivőjén keresztül már jelezte, hogy nem kerül sor tömeges elbocsátásra, és időben elhúzva, fokozatosan küldik majd el a feleslegessé váló dolgozókat. A megyei munkaügyi központban azt mondták, hogy a multinacionális vállalat korábban is maradéktalanul korrekten intézte személyzeti ügyeit, és még azokban az időkben is igyekezett megtartani alkalmazottait, amikor kevesebb volt a munka. Ennek ellenére nem lesznek könnyű helyzetben, akik utcára kerülnek, mivel a munkanélküliségi ráta a térségben eléri a tíz százalékot.
Egyébként az Opel fokozatmentes váltójának kifejlesztése autótörténeti szempontból kisebbfajta mérföldkőnek számított. A hároméves tervezés eredményeként megszülető berendezés egyedülállóan gyors kapcsolási sebességével és kis súlyával érdemelte ki a szakma figyelmét.
Egyelőre nem tudni, hogy a sebességváltó-gyártás leállítása miképpen érinti majd a beszállítói kört. Annyi bizonyos, a Magyarországon megtelepült autógyárak közül egyelőre a Suzuki rendelkezik a legtöbb magyar beszállítóval, jelenleg kétszáz vállalkozással, kisebb-nagyobb vállalattal áll közvetlen kapcsolatban Európában, ebből 55 magyar.
A győri Audinál sokkal rosszabb a magyar hozzájárulás aránya a késztermékhez, - még mindig egyszámjegyű -, s ugyanez jellemző az Opel szentgotthárdi tevékenységére is. Különösen azóta csekély a magyar beszállítás aránya, mióta megszűnt az Opel Astra és Vectra összeszerelése, és egyedül a fokozatmentes sebességváltó-, illetve a motor- és a hengerfejgyártás folyik a korszerű üzemben.

Ezek is érdekelhetnek