EURO-levelek

Készült a Szerencsejáték Rt. támogatásával.

Egyéb2004. 10. 08. péntek2004. 10. 08.
EURO-levelek


Nagy létszámú apparátusokkal működnek a minisztériumok és a hivatalok. Várható-e ezen a területen is racionalizálás?
- A racionalizálás megkezdődött. Az európai uniós csatlakozás jelentős adminisztratív terhet ró a jelenlegi és az új intézményekre (Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal), így agrárterületen jelentős létszám-racionalizálás nem várható.

Az építési hatósági előírások nagyon szigorú feltételeket tartalmaznak például az energiaellátás, a vízellátás területén. Várható-e az enyhítésük?
- Nem, sőt a vonatkozó szabályok inkább szigorodni fognak, mivel az Európai Unió egyre inkább előtérbe helyezi a környezetvédelmet a termelés során.

Európai uniós vagy nemzeti hatáskörbe tartozik a mezőgazdasági objektumok létesítésével kapcsolatos szabályozás (belterület, külterület, kötelező távolság stb.)?
- Nemzeti hatáskörbe. A jelenleg hatályos jogszabályok gyakorlatilag EU-konformnak tekinthetőek.

A mezőgazdasági vállalkozói igazolvány megszerzése után az Európai Unióban kötelező-e továbbképzéseken részt vennie a termelőnek?
- Nem kötelező, de az igazán eredményes támogatásigényléshez és gazdálkodáshoz szinte nélkülözhetetlen a folyamatos továbbképzés.

Uniós csatlakozásunk után hogyan változott a szakképzési követelményrendszer?
- A szakképzési rendszer kialakítása nemzeti hatáskörben marad, lényegi változása nem várható.

Az Európai Unióban a támogatások igénybevételét agrár szakirányú szakmai végzettséghez kötik-e, és ha igen, ezt hogyan szabályozzák?
- Csak bizonyos területeken és egyes tagállamokban, az általános támogatásigénylésnek nem alapfeltétele.

Uniós csatlakozásunk után fennmaradt-e az ezüstkalászos, aranykalászos gazdáknak és a mezőgazdasági vállalkozóknak az FVM által száz százalékban támogatott képzése? Ha igen, támogatási rendszere változik-e?
- Igen, megmarad.

A földtulajdonos végzettsége gyógyszerész, de agrármérnök végzettségű alkalmazottal művelteti a földet. Ilyen esetben elfogadott-e a támogatás igénybevételéhez szükséges mezőgazdasági szakképzettség?
- A támogatást az adott területen gazdálkodó igényelheti, a támogatásigénylés feltétele pedig a regisztráció, nem pedig a végzettség.

A mezőgazdasági alkalmi munkavállalásra vonatkozó szabályozás fenntartható-e az Európai Unióban?
- Igen; egyébként ez nem tartozik az unió agrárszabályozásának hatáskörébe.

Miért nem készít az agrártárca olyan szabályozást a földkérdésben, amilyen Dániában is van? Például: csak az vehet termőföldet, aki mezőgazdasági technikusi végzettséggel rendelkezik. Ez már önmagában is komoly védelmet adna.
- Magyarországon a termőföldről szóló, 1994. évi LV. törvény a családi gazdálkodó esetében ír elő mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettséget, vagy ennek hiányában legalább hároméves mezőgazdasági tevékenységről szóló igazolást.

A földbérleti díjak emelkedése várható a föld árának emelkedésével párhuzamosan. Tervezi-e a kormány a haszonbérleti díj maximalizálását, illetve központi meghatározását?
- A kormány nem avatkozhat be a haszonbérleti díj árának alakulásába, ezt a piaci folyamatok fogják kialakítani.

Ezek is érdekelhetnek