Gondos ültetés, biztonságos eredés

Fáink, bokraink megeredésének és jó fejlődésének alapja a gondos ültetés, településkori mulasztásunk a későbbiekben már aligha orvosolható. Az őszi, ideális ültetési idénynek a fagy szab határt, és addig célszerű elvégezni a kerti átültetéseket is.

EgyébValló László2004. 10. 29. péntek2004. 10. 29.
Gondos ültetés, biztonságos eredés


Fa termetű díszeink és gyümölcsfáink számára legalább 80 x 80 centiméter alapterületű és ugyanolyan mély gödröt ássunk. Gyümölcs- és díszbokraink 60 x 60 centiméter alapterületű és ugyanolyan mély gödröt igényelnek. A szőlőnek hasonló alapú, de mélyebb, 70-80 centiméteres ültetőgödröt készítsünk elő. A gödröt a telepítés előtt legalább két héttel ássuk ki, hogy ha megtrágyáztuk és visszatöltöttük, legyen ideje megülepedni a visszatemetett földnek. Ásáskor minden szennyező anyagot, építési törmeléket, gyomot és gyökérmaradványt távolítsunk el a talajból. Az ásás során célszerű szétválasztanunk a feltalajt az altalajtól. Ennek megfelelően az első két ásónyom földjét az egyik, az alatta lévő ásónyomokét pedig a másik oldalra halmozzuk.
A trágyát (érett istállótrágyát vagy komposztot) a kiásott gödör aljában terítsük el 20-30 centiméter vastagon. Ezt ugyanilyen vastag feltalajréteggel fedjük. A visszamaradó árkot az altalajjal töltsük meg, de úgy, hogy abban is keverjünk el érett trágyát, mégpedig három rész altalajhoz egy rész szerves trágyát számolva. Ha jól meggondoljuk, ezzel az ültetési móddal valójában mélyforgatást végzünk, de úgy, hogy közben a trágyát a hasznosítás szempontjából a legjobb helyen és arányban helyezzük el a növény környezetében. Ha a trágya éretlen, az azért is baj, mert anyagai a gyökérzettel érintkezve roncsolják az érzékeny gyökérvégeket, és visszavetik a fát, bokrot a fejlődésben. Az ültetésre váró növény gyökerén a lehető legkevesebb sebet ejtsük: csak a roncsolt, elhalt gyökérrészeket metsszük vissza az ép, egészséges részig. A telepítéskor a növényt úgy tegyük az ültetőgödörbe, hogy gyökérzete ne gyűrődjön vissza. Gyümölcsfaoltványok esetében fontos, hogy a fa olyan mélyre kerüljön, mint amilyen mélyen a faiskolában volt. A díszfák többségét mélyebbre is ültethetjük, mert a földbe került nemes meggyökeresedése ott kedvező hatású - a gyümölcsfaoltványoknál azonban nemkívánatos.
Előfordul, hogy például a kert átrendezése vagy építkezés miatt át kell ültetnünk már korábban gyökeret vert fáinkat, bokrainkat. Fiatal, két-három éves növények esetében ez még nem nagy gond. Új helyükön jó nagy (legalább 1 x 1 méter alapterületű) gödröt ássunk, és töltsük föl oly módon tápanyaggal, mint az új telepítéseknél. Az átültetés akkor lehet a legeredményesebb, ha a növényt minél nagyobb gyökérzettel és földlabdával sikerül áttelepíteni.
Az átültetés során elsőször ássuk ki a növényt 60-80 centiméter átmérőjű és 60 centiméter mély földlabdával. Úgy ássunk, hogy a gyökerek közötti föld (a földlabda) lehetőleg egyben maradjon. Ehhez ajánlatos zsákszövetet használnunk, amellyel kiemeléskor betakarjuk a földlabdát. Rákötve biztonságosabban szállíthatjuk a növényt új telepítési helyére.
Az átültetés biztonságát növelhetjük, ha a fát, bokrot fagyban emeljük ki a talajból. Ilyenkor a gyökérzetre tapadt, megfagyott föld rendszerint jól összetartja a földlabdát, de azért azt rákötött zsákszövettel ez esetben is célszerű megerősítenünk. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy fagyott földben növényt átültetni igencsak emberes feladat.

Ezek is érdekelhetnek