Kevesebb az egyházi intézményeknek

Az egyházi iskolák jövőre húsz százalékkal kevesebb támogatáshoz jutnának, mint az önkormányzati intézmények - erre figyelmeztet Veres András katolikus püspök a készülő költségvetésből idézve.

EgyébKonopás Noémi2004. 10. 29. péntek2004. 10. 29.
Kevesebb az egyházi intézményeknek


Magyar Bálint oktatási miniszter állítása szerint semmilyen juttatásból vagy pályázatból nem zárják ki az egyházi iskolákat. Elmondta, hogy idén az egyházi iskolák 482 ezer forint támogatást kapnak diákonként, az önkormányzatiak pedig 408 ezret. A költségvetési tervezet szerint 2005-ben már csökkenne ez a különbség: az önkormányzati intézmények 434 ezer forintot kapnának diákonként. Az állami iskoláknál ehhez a pénzhez még a fenntartó önkormányzat is ad támogatást. Az egyházi iskolák egy diákjára 440 ezer forintot adna az állam. Az oktatási minisztérium azt akarja elérni, hogy az egyházi iskoláknak adott támogatás  ne legyen sokkal több, mint az állami iskoláknak jutó központi és önkormányzati juttatás.
Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára szerint viszont a kormány összehangolt támadást indított az egyház ellen. Kijelentését a készülő költségvetési tervezet egyházakra vonatkozó részére alapozta. Az előterjesztés alapján - mondta - az egyházi iskolák 2005. január 1-jétől húsz százalékkal kevesebb támogatáshoz jutnának, mint önkormányzati társaik.
Elmondta továbbá, hogy a törvénytervezet szerint az egyházi intézmények elesnének az állami normatívák egy részétől, nem kapnák meg például az óvodai és általános iskolai kiegészítő támogatást a tankönyvekhez, az étkezéshez és a kollégiumi elhelyezéshez, még abban az esetben sem, ha az intézmények megfelelnének a létszámelőírásoknak. A más településről bejáró tanulók utáni normatívát is megvonják, áll a tervezetben. Veres András úgy fogalmazott: az egyházi oktatási, szociális, egészségügyi intézmények alkalmazottai is másodrendű állampolgárrá válnának a tervezett törvénymódosítással, mert számukra nem biztosítják kötelezően a közalkalmazottaknak járó béremelést. Az egyházi álláspont szerint ez jogbizonytalanságot okoz és működési zavarhoz vezet.
Gulyás Kálmán, a kancellária egyházügyi államtitkára Veres András sajtótájékoztatója után közölte: a költségvetés tervezete a parlamenti szavazás előtt még több ponton változhat. A kormány most akar tárgyalásokat kezdeni az egyházak képviselőivel a költségvetési támogatásokról.

Ezek is érdekelhetnek