Paprikás hangulat a Vajdaságban

A Vecsernje Novoszti belgrádi napilap szerint csődbe mehet több vajdasági vállalkozás, mert termelőik Magyarországra adták el a fűszerpaprikát - a magyar felvásárlók ugyanis többet s azonnal fizettek.

EgyébTanács Gábor2004. 10. 29. péntek2004. 10. 29.
Paprikás hangulat a Vajdaságban


A VPOP szerint a közelmúltban összesen 440 tonna fűszerpaprika lépte át a határt - a magyar belföldi fogyasztás négy-ötezer tonnára tehető. Kérdés: miért van szükség Magyarországon import fűszerpaprikára? Katona Antal, a Fűszerpaprika Terméktanács elnöke szerint két okból: egyrészt a fűszerpaprika-termelés kézimunka-igényes és költséges, másrészt előállítása nem támogatott, s így csökken a termelés. Vonzóbb búzát, mint paprikát termeszteni: egy hektár búza költsége 100-120 ezer forint, de van 35-36 ezer forint támogatás, egy hektár paprika költsége hétszázezer forint, de csak 17 ezer a dotáció, s a termesztés nagy kockázattal jár.
Huszka Tibor, a Szegedi Paprika Rt. termelési igazgatója szerint az import nem veszélyezteti a magyar termesztők helyzetét, jelenleg is hiány van a piacon. A cég idén hetvenforintos kilónkénti árra szerződött, de nyolcvankilenc forintot fizet. Így sem érkezik be az a mennyiség, amelyre számítottak: még ötszáz tonna nyers paprikával tudnának mit kezdeni. Ennek ellenére a Szegedi Paprika Rt. nem vásárol import fűszerpaprikát:
- Bolondok lennénk - mondja Huszka Tibor -, ha olyan beszállítók gazdasági helyzetét javítanánk, akiktől a feldolgozóüzemet egy határ és kétszáz kilométer választja el.
{p}
Más paprikafeldolgozót is megkerestünk az ügyben, egy kisvárosi vállalkozás vezetője végül - nevének közlése nélkül - elárulta, hogy ők ugyan használnak import paprikát, de nem a Vajdaságból származót, hanem dél-amerikait.
- Miért ne vennénk részt a versenyben mi is? - kérdezett vissza. - A felére eső hazai termelés miatt a mi gyártásunkat is felezni kellett volna. A termelők kiöregednek, a fiatalok nem akarnak hajlongani, a bérmunka drága. Én felelősséggel tartozom az ötven dolgozónkért. A gyengébb minőségű külföldi paprika nagy része húsipari fűszerkeverékekbe, például parizerbe megy, más része hasonló célú exportra. Nem ártunk tehát a magyar termék hírnevének.
A vajdasági érintettek sem nyilatkoznak szívesen, ottani informátorunk szintén kérte, hogy neve maradjon titokban. - Magyarország uniós csatlakozásával megnyílt számunkra egy új piac. Önöknél a költségek magasabbak, a termés két héttel később érik, mint nálunk. Magyar cégek felvásárolták a termést, felverték a nyersanyag árát. Szerbiában főleg a másodosztályú termék maradt. A vajdasági paprikások költségeit húsz-harminc százalékban előhiteleztük, ennek ellenére a szerződött mennyiség csupán hetven százaléka jött be. Mi vetettünk, más aratott. A magyar feldolgozók azonnal tudtak fizetni. Nekik különben csak gratulálni tudok. Egy csomó ostoba termelő jutott így pénzhez most, akik maguk ellen dolgoztak: többé senki sem köt velük szerződést. Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de ez itt még a Balkán: nem csodálkoznék, ha némely üzletember saját kezébe venné a konfliktus fizikai módszerekkel lebonyolított rendezését.
Katona Antal szerint a helyzet kulcsa az agrárkormányzatnál van. A paprika termesztését nem támogathatják, de hungarikumként lehetőségük lenne a marketinget segíteni. Ilyesmire jelenleg nem fordítanak jelentősebb összegeket.

Begyűjtött pirospaprika
Lapzártánkkor érkezett a hír, miszerint a szeptemberben Brazíliából és Spanyolországból hazánkba importált fűszerpaprikában a megengedettnél nyolcvanszor nagyobb mennyiségű, májrákot okozó aflatoxint (gombamérget) találtak a hatóságok. E tény veszélyeztetheti a magyar paprika jövőjét.

Ezek is érdekelhetnek