Szívhangok Borsodban

Az eredményes szűrővizsgálat után újabb jó hír a szívpanaszokkal küszködőknek, hogy hamarosan szívkatéteres laboratórium is működik a borsodi megyeszékhely kórházában.

EgyébKeresztény Gabriella2004. 10. 01. péntek2004. 10. 01.
Szívhangok Borsodban


"Kiengedtük a szellemet a palackból, nem gondoltuk, hogy ennyi jelentkező lesz" - nyilatkozta nemrégiben a megye napilapjában Kaló Emil, a borsodi megyeszékhely kórházának osztályvezető főorvosa arról az önkéntes kardiológiai szűrésről, amelyet a közelmúltban hirdetett meg az intézmény kardiológiai osztálya. A megye kardiológiai szakfőorvosa szerint az eddig példa nélküli átfogó szűréssel vélhetőleg számos emberéletet mentettek meg, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők közül sokan panaszmentesek, vagy ha észlelnek is magukon tüneteket, nem veszik komolyan a "vészjelzéseket". A szűrésre jelentkezőket indokolt esetben laboratóriumi, terheléses EKG-s és ultrahangos vizsgálatra is beutalták, noha az utóbbira például az elmúlt években csak hosszas várakozás után, több hónapos előjegyzéssel fogadták a betegeket. Ezt a várakozási időt azonban mostanra sikerült kéthetesre rövidíteni, a sürgős esetekkel pedig kivételt tesznek.
A betegeknek hatalmas könnyebbséget, a megyei kardiológusok gyógyító munkájában pedig hatalmas előrelépést hoz majd a megyei kórház belgyógyászati épületében mintegy két és fél hónap múlva beinduló szívkatéteres laboratórium. Működésével a miskolci intézményben is elvégezhetik azokat a beavatkozásokat, amelyekre korábban a fővárosba vagy Debrecenbe kellett utazniuk a vizsgálatra beutaltaknak. A hemodinamikai laboratóriumi központ létrehozásáról egységes döntés született a megyei közgyűlés legutóbbi ülésén, s talán nem véletlenül, hiszen a halálokok között Borsodban is vezető helyen állnak a szív- és érrendszeri megbetegedések. A megyében élők életkilátásait nagymértékben megnövelő központ működtetésére a nyílt közbeszerzési eljárást sikeresen megpályázó, budapesti székhelyű Cardiolab Kft.-vel kötötték meg a vállalkozási szerződést, amely ennek értelmében a debreceni betegeknek is ellátást biztosít. A folyamatban lévő kórházi rekonstrukció által a belgyógyászati épület helyiségeiben évente mintegy háromezer "katéterezéssel" számolnak, zömmel diagnosztikai, kisebb részben pedig terápiás céllal. A szívkatéteres beavatkozásokat kizárólag a Borsod Megyei Kórház által beutalt betegeken végzik el, s a megyeszékhely kórházának jogköre a betegek megfelelő elő- és utógondozása, más intézményekbe utalása is.
Szakemberek szerint a hemodinamikai laboratórium beindulásával a korábbi évtizedekhez képest legalább a tizedére csökkenthetők az észak-magyarországi térségben az infarktus miatti elhalálozások. A megyei kórház kardiológusai arra törekszenek majd, hogy a panaszokat észlelő betegek minél hamarabb, indokolt esetben akár háziorvosi beutaló nélkül is hozzájuthassanak az itteni beavatkozásokhoz, mivel a szívkoszorúér elmeszesedése okozta megbetegedéskor a teljes elzáródást, a szívizominfarktust megakadályozó gyors beavatkozás életmentő lehet. A felgyógyulás azonban nemcsak az orvosokon, hanem az életmódváltáson is múlik, az infarktus miatti elhalálozásokért ugyanis jórészt az érszűkületet okozó dohányzás és a helytelen táplálkozás a felelős.

Ezek is érdekelhetnek