Tollas dinók a sárkányok hazájából

A "sárkányokról" éppen Kínából számolt be először írásban az a tudós filozófus, aki több mint kétezer esztendővel ezelőtt szembesült a Szecsuán városában fölfedezett különös kövületekkel, illetve csontokkal. (Minden jel szerint a legendás sárkányok valójában dinoszauruszok voltak.)

EgyébValló László2004. 10. 01. péntek2004. 10. 01.
Tollas dinók a sárkányok hazájából


A kínai elsőbbség ellenére azonban az őslénytan tudománya Európában született meg. Az első, tudományos alapossággal megvizsgált és leírt, repülő lényeknek tulajdonított kövületek például Németországból származnak. (Az Archeopterix névre keresztelt őslények mindegyike az ország déli részének egy földrajzilag jól behatárolható területéről került elő.)
A kutatók többségének megítélése szerint az Archeopterix olyan ősmadár, amely számos, a hüllőkre jellemző tulajdonságot is mutat. Madarakra utaló vonás mindenekelőtt a mai madarakéhoz igen hasonlító tollazata, amely lehetővé tette, hogy az állat repülhessen (ha nem is lehetett a levegő akrobatája). Hüllőkre utaló tulajdonság viszont a fogak jelenléte a keskeny, szarukáva nélküli állkapocsban.
A Kína északkeleti részén fekvő Liaoning tartományból származó tollasdinoszaurusz-leletek azért is figyelemre méltóak, mert új, eddig ismeretlen adalékokkal szolgáltak (és szolgálhatnak) a madárrá válás és a repülés eredetének megértéséhez. A Magyar Természettudományi Múzeumban december 6-áig kiállított tollas jószágok jól mutatják azt a változatosságot, amely a kínai tollas dinókat jellemzi. Közöttük szerepel például a "Kína első tollas őshüllője" nevet viselő állat, amelynek felnőtt példányai másfél méteresek lehettek. Ez a dinoszaurusz gyorsan futott a két hátsó lábán, rövid mellső végtagjain karmokat viselt, testén pedig finom, pehelyszerű bundát. Minden bizonnyal fürge ragadozó lehetett.
A pulykaméretű Caudipteryx már csak azért is különleges, mert ennek a két lábon futó jószágnak, amelynek csőrében apró fogacskák ülnek, az úgynevezett gyomorkövek szolgáltak segítségül a táplálék felőrlésében. A borsó méretű kavicsok is ott láthatók a megkövesedett bordák között. A "bölcs Konfucius madara" egyedisége pedig abban áll, hogy szárnyát igen hosszú evezőtollak borították, továbbá, hogy a hímek és a nőstények más alakot öltöttek. Ezek a hollóméretű, jól repülő madarak kolóniákban élhettek, és a tudósok szerint közelebb álltak a mai madarakhoz, mint a németországi Archeopterix.

Ezek is érdekelhetnek