Tudományos mozaik

E heti témáink: a pisai ferde torony, az ökohajó, a mozgó gleccserek, a veszélyes antidepresszánsok és az egyiptomi állatmúmiák.

EgyébValló László2004. 10. 15. péntek2004. 10. 15.
Tudományos mozaik


Nem ferdül tovább
A stabilizálás sikeres volt, a pisai ferde torony még legalább háromszáz évig nem ferdül tovább - jelentette be a torony stabilizálására alakult bizottság elnöke. A tavaly szeptember óta tartó ellenőrző vizsgálat eredménye szerint ugyanis, amely most fejeződött be, a torony gyakorlatilag mozdulatlan. Egyébként a süllyedés első jelei már akkor megmutatkoztak, amikor 1173-ban nekikezdtek a torony építésének.  Az ingoványos, homokos altalajon emelt építmény már akkor elferdült, amikor elérte a kilencméteres magasságot. Az építészek ennek látványát úgy próbálták eltüntetni, hogy különböző magasságú oszlopokat építettek be - sikertelenül. Amikor az 55 méter magasságú torony 1350-ben elkészült, már négy és fél métert hajlott el a függőlegestől. Ezt követően évente egy milliméterrel ferdült tovább, míg végül 1990-ben le kellett zárni, mert félő volt, hogy leomlik. Az ezt követően indult stabilizációs program során a talaj dőlésével ellentétes oldalon a talajba fúrt mintegy negyven üreget betonnal töltötték meg, és a tornyot acélkábelekkel pányvázták ki.

Napelemes spanyol hajó
Huszonöt éves élettartama alatt egymillió liter üzemanyagot takarít meg az a hajó, amely - a világon elsőként - kizárólag napenergiával működik. A spanyol mérnökök által épített, tíz méter hosszú, 28 fő befogadására alkalmas katamaránt csendes vizekre tervezték. A vízi ökojármű energiaellátását teljes egészében a fedélzeten elhelyezett napelemek biztosítják, amelyek a nap sugárzó energiáját gyűjtik öszsze és alakítják át elektromos energiává.

Felgyorsult a gleccserek mozgása
A kutatók a globális fölmelegedés egyik jelentős következményeként tartják számon a Déli-sark gleccsereinek fölgyorsult mozgását. Még 2002-ben egy hatalmas, 3250 négyzetkilométernyi kiterjedésű jégtömb szakadt le az egyik sarki jéghegyről. Ennek előzménye, hogy a legutóbbi ötven évben - a korábbi évtizedek átlagához képest - ötször gyorsabban növekedett a globális hőmérséklet. Ezzel párhuzamosan hatvan százalékkal nőtt a gleccserekről leszakadó jégtáblák mennyisége. Ilyen jégtáblák zárják el a gleccserek útját. Leválásukkal megszűnik az akadály, és a gleccser a tengerbe ömlik. Amerikai kutatók megfigyelései szerint a leszakadt hatalmas sarki jégtömb környezetében található gleccserek nyolcszor gyorsabban haladnak a tenger felé, mint 2002 előtt, amikor még az a bizonyos jéghegy egyben volt.

Veszedelmes gyógyszerek
Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrzési hatóság szakembere szerint több kísérlet is igazolja, hogy a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek szedése veszedelmes következményekkel járhat a gyerekekre nézve. Közülük majdnem kétszer annyian lettek később öngyilkosok, mint azok, akik csak hatóanyagot nem tartalmazó tablettát, azaz placebót kaptak.  A hatóság embere szerint az amerikaiaknak is a brit példát kellene követni: egyetlen, minden elvárásnak megfelelő készítmény kivételével a szigetországban betiltották az antidepresszánsok használatát a gyermekeknél.

Egyiptomi állatmúmiák
Már eddig is több millió mumifikált állatot találtak óegyiptomi sírokban a kutatók. Nem meglepő, hiszen az ókori egyiptomiak istenként tiszteltek számos állatfajt, például a kígyót, a madarat, a macskát, az oroszlánt. A tudósok mindeddig úgy tartották, hogy a szent állatokat csak egyszerű és olcsó módszerrel mumifikálták, vagyis a tetemeket tartósítószerbe mártották, majd durva vászonba csavarták. Régészek egy csoportja alaposan megvizsgálva egy íbisz, egy macska és két sólyom múmiáját kiderítette, hogy a 2800 éves állattetemek balzsamozásához ugyanolyan anyagokat használtak, mint az uralkodókéhoz. A balzsam anyagában méhviasz, bitumen, petróleum, továbbá fenyő- és pisztáciagyanta, valamint egyéb növényi olajok nyomait fedezték föl, ami azt bizonyítja, hogy az egyiptomiak királyi módon tartósították a szent állatokat is.

Ezek is érdekelhetnek