Ünnepi étkek

Gyönyörűséges könyvet tarthat kezében naz az olvasó, aki nemcsak a nemzetközi gasztronómia iránt érdeklődik, hanem szívesen nézegeti a szép porcelánokat, az elegáns, de mégsem merev terítési módokat, a különleges lakásbelsőket és mindazokat a dísztárgyakat, eszközöket, textileket, színeket, formákat, amelyek a meleg, otthonos, ugyanakkor reprezentatív vendéglátás elemei.

EgyébUjlaki Ágnes2004. 10. 22. péntek2004. 10. 22.
Ünnepi étkek


A Geopen Könyvkiadó gondozásában megjelent Ünnepi étkek - a Williams-Goldstein szerzőpáros műve - az ünnepeket évszakok szerint veszi sorra, így ajánl menüsorokat húsvéti, karácsonyi, szilveszteri, újévi vendéglátáshoz. De nem feledkezik meg olyan "csak" szívbéli ünnepekről sem, mint például romantikus vacsora kettesben vagy a tavaszi villásreggeli. Mert hát bizony egy derűs, boldog világban nem mindegy, hogy mit szolgálunk fel ilyen alkalmakkor! De olyan érdekességeket is megtudhat az olvasó, mint például hogyan készül a híres amerikai hálaadási pulyka, mit  esznek húsvétkor a mediterrán népek.
S ami fő: szinte mindegyik étel elkészíthető nálunk is, bár némelyikükhöz azért elég mélyen bele kell nyúlni a pénztárcánkba. De az ételek többsége éppen egyszerűségében hordozza fenségét. Arról nem is beszélve, hogy számos praktikus tanácsot is kapunk. Hogyan kell felszeletelni egy nagy sült pulykát vagy egy egész báránycombot? Hogyan fest egy ünnepi teríték, mi a poharak sorrendje? Hogyan filézzük ki a citromot? Mindezeket még gyakorlott háziasszonyok sem feltétlenül tudják. Egyszóval remek ajándék lehet tudásukat bővíteni vágyó igényes háziasszonyoknak, férjük főnökét vacsorára hívó ambiciózus fiatalasszonyoknak, üzleti vagy magánpartnerüket elkápráztatni vágyó hölgyeknek. És mindenkinek, aki szereti az életet.

Ezek is érdekelhetnek