Varázsolj, Csodalámpa!

A Csodalámpa Óhaj-sóhaj Kívánságteljesítő Alapítvány súlyos betegségben szenvedő gyermekek életét szeretné pár órára, néhány napra gondtalanabbá varázsolni. Magyarországon sajnos ötezer olyan kis beteg él, aki egészségi állapota alapján kívánhat... Számlaszám: 10918001-00000015-99050010 www.csodalampa.hu

EgyébSzijjártó Gabriella2004. 10. 22. péntek2004. 10. 22.
Varázsolj, Csodalámpa!


A Csodalámpa Óhaj-sóhaj Kívánságteljesítő Alapítvány súlyos betegségben szenvedő gyermekek életét szeretné pár órára, néhány napra gondtalanabbá varázsolni. Magyarországon sajnos ötezer olyan kis beteg él, aki egészségi állapota alapján kívánhat...
Fényképeket nézek a képernyőn. Mindegyiken óvodás vagy kisiskolás korú nebulók. Felszabadultan, fülig érő szájjal - avagy ellenkezőleg: szégyenlősen, megszeppenve.
Zsófi Veszprém megyében lakik. Betegsége miatt fizikailag nem terhelhető, ezért alig mozdul ki otthonról. Az állatbarát kislány különösen a lovak iránt érdeklődik, ezért minden vágya egy lovardában eltöltött nap volt. A fotón egy felszerszámozott póni nyergében feszít peckesen.
Réka Kányádi Sándortól szeretett volna egy bejegyzést kapni az emlékkönyvébe. A tízéves budapesti kislány az ágyon elnyúlva büszkén olvasgatja a neki írott és "méretre szabott" verset; a költő unokái ugyanis - értesülve a kívánságról - színes levelekkel és piros almákkal rajzolták tele a lapot.
Szilárd a kezelések között arról álmodozott, milyen lehet helikopteren utazni. A salgótarjáni kisfiú a kórházban megismert barátnőjét, Alexandrát is megfertőzte repülés iránti vágyával. A felvételen sugárzik a két gyermek, háttérben a meghódított gépmadár.
- Megtapasztaltuk, milyen az, amikor a kisgyerek egy pillanat alatt belekerül a modern gyógyítás jó szándékú "húsdarálójába" - sóhajt Patzauer Gábor, a Csodalámpa Alapítvány elnöke. - Ezért vállaltuk fel, hogy olyan, életet veszélyeztető betegségben szenvedő, 3 és 16 év közötti gyermekek egy kívánságát teljesítjük, akiknél a család anyagi helyzete miatt nélkülünk nem válna valóra az óhajuk. Mit szeretnénk elérni? Hogy a csemeték egy kis időre elfeledkezzenek a kórházról, orvosságokról, kezelésekről, hogy megerősítsük a gyermek és családja gyógyulásba vetett hitét.
A kívánságteljesítő alapítvány ötlete 1980-ból, Amerikából származik. Egy hétéves, leukémiás kisfiú rendőr szeretett volna lenni, s vágyát a felnőtt barátai (a Make-A-Wish Alapítvány későbbi alapítói) egy időre megvalósították. Ma a helyi szervezetekben világszerte 25 ezer önkéntes tevékenykedik, s eddig mintegy százezer gyermeki óhajt váltottak valóra.
{p}
A hazai Csodalámpa Alapítványt Patzauer Gábor és felesége, Éva hívta életre  néhány barátjukkal, miután másfél éves küzdelem végén elvesztették agydaganatban szenvedő kislányukat. Az alapítás óta eltelt egy esztendő alatt az orvosokon, ápolókon és barátokon, ismerősökön keresztül jutott el hozzájuk az egyre hosszabbodó kívánságlista, és a nemes célhoz csatlakozó támogatóknak hála, harmincnál több vágyálom mára meg is valósult. Tavasszal például a fővárosi IBS-ben két jótékonysági színházi estet rendeztek a Nagy-Kálózy Eszter-Rudolf Péter színművész házaspár fellépésével. Adományok és segítő kapcsolatok nélkül ugyanis az alsónémedi Lovas Judit és szülei aligha juthattak volna el a tengerhez.
- Néhány hónapos korában derült ki, hogy lányunk az epeút hiánya miatt műtétre szorul. Idehaza akkoriban még nem vállalták az életmentő beavatkozást, ezért másfél évesen Hamburgban végezték el rajta a májtranszplantációt - meséli otthonukban a most tizenegy esztendős kamasz édesanyja. Bár minden rendben lezajlott, Edit asszony és férje élete azóta is csupa aggódás. Judit szervezete például érzékenyebben reagálhat a járványokra, fertőzésekre, valamint a kilökődést gátló szerek számtalan mellékhatásával kell megküzdenie.
Az Osztrák Köztársaság magyarországi nagykövete feleségének segítségével Lovasék augusztusban két hetet tölthettek az olaszországi Triesztben. Látom a felvételen, ahogyan Juditnak kívánsága szerint életében először nyaldossa a papucsát a hullámzó tenger.
Újabb képek. Az egyiken magyar népviseletben feszít a teljes Lovas család. Nemrég a helyi szüreti bálon készült, amelyre a nagykövetné is elfogadta meghívásukat.
- Aki nehéz helyzetében olyan odafigyelést kap, mint mi, az nem tud ezen szó nélkül továbblépni - magyarázza a családfő László. - Szeretnénk meghálálni az alapítványnak Judit kívánságának teljesítését, ezért november 20-ra jótékonysági bált szervezünk. Kezdeményezésünk mellé áll a település polgármestere is; minden belépőjegy árából kétezer forint a Csodalámpa céljait szolgálja majd.
Talán ott lesz Dezső is, aki még a májátültetés előtt áll. Az alapítvány jóvoltából a tizennégy éves fiú szeptemberben két napot tölthetett a németországi Legolandben. A két család időnként összejár, bátorítják egymást és a hasonló helyzetben lévő sorstársaikat.
"Kedves Csodalámpa Alapítvány! Nagyon szépen köszönjük, hogy ott lehettünk Az operaház fantomja című musical századik előadásán... egy gyönyörű SAAB jött értünk sofőrrel... a színházban Rudolf Péter fogadott minket, ekkor tudtam meg, hogy ő is mankózott egy sérülése miatt...  és megkaptam a Fantom arcára készült torz pofa maszkot is... Ha az alapítvány nem varázsol', akkor a kezelések miatt..."
Bájosan okoska kisfiú néz rám a fényképről, kerek szemüvegben, fején kendő. A levél feladója a tizenkét éves Gábor...

Ezek is érdekelhetnek