Zsidek László gasztronómiai rovata

Az ebédelők körében a legnépszerűbb levesek a gyümölcs-, a borsó- és az Újházy-tyúkhúsleves. Talán az ön környezetében is van kedvenc leves, olyan, amit speciális módon készítenek - ha ideje engedi, küldje el, hogy mások számára is közzétehessük. Címünk: 1428 Budapest 8., Pf. 52 vagy [email protected]

Egyéb2004. 10. 01. péntek2004. 10. 01.
Zsidek László gasztronómiai rovata


Levesben is élen járunk
A magyar konyha sokféle igen finom levest ismer, s talán nem mindenki tudja, hogy ezzel élen jár a világ konyhái között. Teljes szakácskönyveket tölthetünk meg receptjeikkel, a legkönnyebbétől a főételként is fogyasztható kiadós levesekéig, nem beszélve a tájegységekre jellemző, méltán híres bajai halászléről, a palóc gulyásról és a számos húslevesféléről.
Élettani szempontból igen fontos a leves, hiszen megalapozza, előkészíti gyomrunkat a későbbi ételek számára. Amiért azonban a leves még fontosabb, az maga a leves lényege: a víz. Köztudottan testünk hetven százaléka víz, nagyon fontos számunkra ennek pótlása. A víz szállítóeszközként viszi a táplálékot minden egyes sejtünkhöz, hűti szervezetünket, úgy, hogy a verejtékezés megvédi testünket a túlhevüléstől. A szervezetbe került méreganyagokat a  vesék kiszűrik, és azok a vizeletünkkel távoznak. Táplálkozás során víz nélkül nem lennénk képesek az ételt lenyelni, feldolgozni. Míg táplálék nélkül hosszú hetekig élhetünk, addig víz hiányában csak néhány napig maradunk életben.
- Egy adag húsos-zöldséges leves valójában teljes értékű táplálék, hiszen folyadékot, megfelelő mennyiségű állati fehérjét és rostokat, emellett a leghasznosabb, növényi eredetű szénhidrátokat és mindemellett persze a növényi rostokat is tartalmazza.
- A sokféle leves igen sokféle céllal fogyasztható, hiszen az igazán tartalmas, kiadós levesek jó éhségűzők, fő fogásnak is megteszik. Ha valaki éppen diétázik, a húslevesféléknél szinte nincs is számára tökéletesebb tápanyag: alacsony energiatartalom mellett hús, zöldség és folyadék. Nem beszélve a halból készült levesekről, a magyar konyha egyik alapleveséről, amelynek jóvoltából a folyadék mellett teljes értékű fehérjéhez és a szívünk számára jótékony aminosavakban gazdag halhúshoz is hozzájutunk.
{p}
Frankfurti leves - korszerűen
Előkészítés: kb. 20 perc; főzés: kb. 20-25 perc
Hozzávalók 4 személyre: fél kg kelkáposztalevél, 10 dkg tisztított burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 szeletelt sárgarépa, 3 gerezd felvágott fokhagyma, 1 teáskanál majoránna, 1 késhegyni őrölt köménymag, 2-3 leveskocka, 5-8 dkg bacon, 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 2 teáskanál pirospaprika, 2-3 dl tejföl, 4 virsli, frissen őrölt bors, zöldfűszerek, petrezselyemzöld ízlés szerint.
Elkészítés: A kelkáposztalevelet, a tisztított burgonyát kockára vágjuk, és fazékban az apróra vágott vöröshagymával (vagy egy csomag újhagymával), vékonyra szeletelt sárgarépával, a feldarabolt fokhagymával, majoránnával, őrölt köménymaggal és a leveskockákkal nem túl puhára főzzük. (Élettanilag kedvezőbb, ha roppanósra hagyjuk őket, hiszen a vitaminok megőrzése érdekében célszerű minél rövidebb főzési időt választani.)
Egy kis edényben az apróra vágott bacont kisütjük, és rászórunk 1 evőkanálnyi teljes kiőrlésű lisztet. Kissé megpirítjuk, majd a pirospaprikával megszórjuk, és 1 pohár hideg vízzel azonnal felengedjük. Hozzáteszünk 2-3 dl tejfölt, simára keverjük. Ezt a keveréket a leveshez öntjük, és kiforraljuk. Végül beleszórjuk a karikára vágott, fejenként 1 virslit, szafaládét, párizsit, sovány kolbászt vagy amit épp a hűtőben találunk. Ízesíthetjük még frissen őrölt borssal, zöldfűszerekkel és petrezselyemzölddel.

Körkérdés lehangoló válaszokkal
Egy átlagos felnőttnek napi több mint két liter vízre van szüksége, ezt célszerű a mai vízminőség miatt akár forralt formában elfogyasztani.
Körbekérdeztem közvetlen munkatársaimat, hogy ki mennyi folyadékot fogyaszt egy nap. Az eredmény nem valami biztató, alig néhányan fogyasztottak két liternél több folyadékot. A legtöbben vagy elfelejtenek, vagy egyszerűen nem tudnak megfelelő mennyiséget fogyasztani.
Ezt a kutatást sokan elvégezhetnénk hasonlóan kedvezőtlen eredménnyel. Éppen ezért vélem úgy, hogy a leves igen jótékony étel: ha valaki naponta egy levest fogyaszt, gyomra meleg ételhez jut, s nem utolsósorban a szükséges folyadékmennyiségből négy-öt decit máris jó ízzel magához vesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek