Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Jobb helyeken a tanácskozások szünetében étellel, itallal kínálják a hallgatóságot. Így történt ez az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetben (OÉTI) is, ahol amarántkrémlevest és csokis amarántszeletet meg egyéb finomságokat raktak az asztalra.
Érdekes módon senki sem idegenkedett a ritkaságszámba menő ételektől. A hagyományos pogácsákból, szendvicsekből alig fogyott valamicske, az amarántos étkeket pedig elkapkodták. Ennek titka, hogy azok finomak voltak, és a hallgatóság azt is tudta, mit eszik.
Szőcs Zoltán, a Közép-európai Egyetem kutatója elmondta, hogy az amarántot már öt-hatezer évvel ezelőtt is fogyasztották, a kukorica mellett ez volt a fő táplálékforrás Dél- és Közép-Amerikában. Behozták Európába, így hozzánk is, de eredeti haszna feledésbe merült. A középkori főúri kertekben hamarosan divatba jöttek tarka változatai, de csak a színpompás dísznövényt látták benne. A falusi kertekben nálunk is megtalálhatók ezek a növények, bár már nem tartoznak az előkelő virágok közé. Akárcsak Európában, hazánkban is kevesen tudják, milyen kincs ez a növény.
Az amarántra a hetvenes években figyeltek fel az Egyesült Államokban, elkezdték nemesíteni, termeszteni, és ma már sokféle ételt készítenek magjából. Hazánkban 1985-ben fogtak hozzá ismét a honosításához, Szőcs Zoltán több száz fajta felhasználásával nemesítette ki a hazaiakat. Közülük az első, amely az Edit nevet kapta, 1994-ben kapott állami elismerést, azóta is ezt termesztik a legnagyobb területen. A növény nagy előnye, hogy szívós, jól bírja a szárazságot, mert erős a gyökérzete. Szereti a meleget, kevés tápanyaggal is beéri, és vegyszer nélkül termeszthető.
{p}
Azt mondják róla, hogy különleges gabona, holott rendszertanilag nem is gabona. Az álgabona közeli rokona a szőrös disznóparéj, csakhogy annál jóval értékesebb. A mákénál is apróbb magja jól őrölhető, és rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amely jótékonyan hat az egészségre. Táplálkozás-élettani hatását a NASA-kutatók annyira jónak találták, hogy javasolták beépítését az űrhajósok étrendjébe. A mag 13-18 százalék fehérjét tartalmaz, tele nélkülözhetetlen aminosavakkal. Gazdag ásványi anyagokban: a búzalisztnél ötször több vasat, hétszer több kalciumot, négyszer több cinket rejt magában.
Az amarántliszt, a -pehely, a pattogatott és extrudált termékek mind az egészséges táplálkozás kellékei. Főleg csecsemőknek, időseknek, sportolóknak ajánlják, és terápiaként beilleszthető diétás étrendekbe, például cukorbetegség esetén. Úgy, ahogy a többi teljes őrlésű gabona fogyasztásával, ezzel is csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a magas vérnyomás kialakulása - jegyezte meg Zajkás Gábor, az OÉTI igazgatóhelyettese és főorvosa. A teljes értékű gabonák rendszeres fogyasztása szerepet játszik a daganatos betegségek (vastagbél-, végbél-, hasnyálmirigy-, mellrák) kialakulásának megelőzésében, és könnyebben elkerülhető általa az elhízás is.
Aki kedvet kapott az egészséges táplálkozáshoz, meg is valósíthatja, hiszen már sokféle amaránttermék kapható. A darált pattogatott amarántból például krémleves főzhető vöröshagyma, vaj, tejszín, bors, szerecsendió, reszelt sajt, metélőhagyma hozzáadásával. A pattogatott amaránt a zsemlemorzsát is helyettesítheti, borssal, pirospaprikával, majoránnával megbolondítva, a rántani való húst ebbe forgatják bele a tojás után. Főzhetünk kását is belőle, fokhagyma, vöröshagyma, paradicsom, szójaszósz segítségével vagy palacsintát, kiváltva a búzaliszt felét. A csokis amarántszelet pedig olyan sütemény, amelyben nincs búzaliszt, csak margarin, cukor, kakaó, sovány tejpor, mazsola, rum, vaníliás cukor és természetesen pattogatott amaránt. És nagyon finom!
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu