Civilek az oktatásban

"Egyedül nem megy?" címmel rendeztek országos szakmai tanácskozást november 11-12-én Mórahalmon a magyarországi iskolaszövetségek.

EgyébTanács Gábor2004. 11. 19. péntek2004. 11. 19.
Civilek az oktatásban


A találkozó célja a 2003-ban indított Régió és kistérség a pedagógiai szolgáltatásban kísérleti projekt eredményeinek megvitatása s a kistérségi iskolaszövetségek tapasztalatcseréje volt. A kistérségekről manapság sokat hallani, de az oktatással kapcsolatos visszhangok nem a legkellemesebbek: a "szolgáltatások gazdaságosabbá, hatékonyabbá tétele" kifejezést a kistelepülések egyszerűsítve úgy értik, hogy ha oktatási célokra is társulnak, az egyet jelent a fiatalokat helyben tartó iskolának a kistérség központjába helyezésével.
Az első iskolaszövetségek már tizennégy éve megalakultak, méghozzá önkéntes és partneri alapokon. A cél az oktatás minőségének a javítása volt, mivel az alapítók rájöttek, hogy ha összefognak, jobb eséllyel jutnak például a továbbképzést elősegítő vagy pedagógiai szakszolgálatok - logopédus, nevelési tanácsadás - létrehozásához szükséges forrásokhoz. Nem maga az oktatás az, amiben ezek a szövetségek együttműködnek, hanem az alapfeladatok ellátását megkönnyítő körülmények megteremtése. A szövetségek közösen szerveznek tanulmányi versenyeket, és együtt már olyan kihívást - valamint díjakat! - tudnak állítani a gyerekek elé, ami kellőképpen motiválja a tehetségeket.
Az iskolaszövetségek egyesületi formában működnek, a szerveződést összefogó bázisintézményekben egy-két lelkes ember dolgozik. A találkozó arra irányult elsősorban, hogy ezek az önkéntesek megismerkedjenek egymás munkájával, ötleteket cseréljenek arra nézve, milyen programokat érdemes indítani, hogyan jutnak pénzhez.

Ezek is érdekelhetnek