Mobilposta: tiltakoznak a kisközségek

A kormányhoz és az Alkotmánybírósághoz fordulnak a kistelepülések. Beadványukban azt kérik, hogy a Magyar Posta sokkal körültekintőbben, csak az érintett település véleményének kikérése után indítsa meg a mozgóposta-szolgáltatást, amelyre egyébként a vártnál kevesebb a panasz.

EgyébLang Anna2004. 11. 05. péntek2004. 11. 05.
Mobilposta: tiltakoznak a kisközségek


Mostanában, ha a posta szóba kerül, mindenkinek van egy története késésekről, elveszett csomagokról és megszűnt postahivatalokról. A legtöbb viharfelhő ez utóbbi körül gyülekezik
.A súlyos lakattal zárt kisposták helyére a Magyar Posta Rt. az elmúlt másfél évben a hatszáz fő alatti településeken mobilposta-szolgáltatást vezetett be. "Ez év július 1-jéig 946 települést és közel háromszázezer embert érintett a modernizáció alappillérének tekintett program bevezetése. A 946 faluból 404-ben eddig egyáltalán nem volt posta" - tudtuk meg Tomecskó Tamástól, a Magyar Posta Rt. szóvivőjétől. A kommunikációs igazgatóság szerint az eltelt időszak bebizonyította, a mobilposták jól működnek, mindennaposan felkeresik a kistelepüléseken élőket, házhoz szállítják a leveleket, csomagokat, nyugdíjakat. A postások még nem postai feladatokat is ellátnak, amilyen például a gyógyszer házhozszállítása vagy a bevásárlás. Kérdésünkre elmondták, néhol a hivatalok olyan rossz állapotban voltak, hogy emberi színvonalúvá tételük országosan 10-12 milliárd forintba került volna.
A községek a hivatalbezárást ellenérzéssel fogadják. Leginkább azért, mert úgy vélik, ezzel elsorvadnak az egyébként is rossz helyzetben lévő területek. Az elvi problémákat most félretéve a tapasztalatok azt mutatják, nem működik akadálymentesen a szolgáltatás. Sokan panaszkodnak a járatok kiszámíthatatlanságára. Állításuk szerint a járatok késnek, és mindig máshol állnak meg, a falvak lakói reggeltől estig várnak küldeményeikre, az idősek nyugdíjukra, a garantált fél óra helyett csupán néhány percig várakozik az autó. A Magyar Posta Rt. szóvivője elmondta, mindössze 17 panasz érkezett, amelyeket azonnal ki is vizsgáltak.
Az érvek és ellenérvek csatájában a Zempléni Településszövetség (ZTSZ) és Komlóska község lépett a tettek mezejére, és mindent megtettek, hogy panaszaik halló fülekre találjanak. A sajnálatos kérdőíves tapasztalatok nyomán egy felhívást adtak közre, melyhez eddig 751 település csatlakozott. Azt javasolják benne, készüljön minden esetben törvénymódosítás, a postai hozzáférési pontok megnevezésével. A posta az önkormányzattal megállapodva ne tegyen különbséget a hatszáz fő feletti és alatti települések között. Javasolják azt is, hogy csak ott vezessék be a mobilpostákat, ahol ezt igénylik, és ahhoz az önkormányzat is hozzájárul. Kérik, hogy ahol a települések lakói nincsenek megelégedve a mozgópostával, ott állítsák vissza a postahivatalokat legalább napi négy órában, és a Magyar Posta Rt. a településeken ne alkalmazza a részfeladatokat ellátva vegyesen az állandó és a mobilpostát, csak abban az estben, ha az egyik teljes körű szolgáltatást nyújt.
Ezt megelőzően a ZTSZ megbeszélésre hívta össze az ország polgármestereit, akik megvitatták a térségükben adódó mozgóposta-problémákat. A ZTSZ jogi képviselője egy alkotmánybírósági beadvány előkészítéséről tájékoztatta megjelenteket - tudta meg lapunk. Ez gyors eredményhez vezethet, ugyanis ötvenezer állampolgár aláírása esetén a parlamentnek kötelező lenne napirendre tűznie a postatörvény tárgyalását.
Köteles László, Komlóska polgármestere elmondta, mindent megtesznek azért, hogy a tárgyalások mindenki számára elfogadható megoldást hozzanak. Hozzátette: ha nem így lesz, megtartják országos demonstrációjukat.