Nagykorú falu

Huszonnégy anya 164 gyermeket nevelt fel Battonyán az S. O. S. gyermekfaluban, amely a minap ünnepelte alapításának tizennyolcadik évfordulóját.

EgyébMolnár Lajos2004. 11. 12. péntek2004. 11. 12.
Nagykorú falu


Az S. O. S.-mozgalmat az osztrák Hermann Gmeiner indította útjára a második világháború után. Ma már a világ 131 országában 439 gyermekfalu és ezerszáznál több létesítmény működik, összesen 54 ezer gyermeket nevelnek.
Magyarországon az első falut Battonyán alapították (ezt később a kecskeméti és a kőszegi létesítmény követte). Az alapkövét 1983-ban tették le, ám az építkezés igen elhúzódott, csak három évvel később költözhettek be öt házba a lakók.
Ma a gyermekfalu tizenkét házából tízben élnek gyerekek, egy házat irodának használják, egy vendégház. Egy-egy családi házban az anya hat-kilenc gyermeket nevel. Életmenetük olyan, mint egy igazi családé. A gyerekek óvodába, iskolába járnak, otthon, amiben tudnak, segítenek. A férfimodell sem hiányzik teljesen a faluból, az erősebb nem több tagja dolgozik itt.
A falu védőszárnyai alól már sokan kirepültek, érettségit, diplomát szereztek, majd saját családot alapítottak. Az itteni "nevelőszülőknek" immár huszonhat unokájuk van. Időnként hazajárnak, tartják a kapcsolatot nevelőikkel.
- Nem bántam meg, hogy ezt a hivatást választottam, nagyon sok örömet kaptam. Több gyermekem is felnőtt már, megállják a helyüket, és ez óriási boldogság számomra - vonja meg a tizennyolc év mérlegét Molnár Piroska, aki tizenkilenc gyereket nevelt föl. Az S. O. S.-anyuka gondjaira most kilenc csemete sorsát bízták.

Ezek is érdekelhetnek