Nagyon büdös a víz Dombóváron

Dombóváron büdös és gyakran lepedékes víz folyik a csapból. Nemcsak a színe és a szaga visszataszító, az íze is. Egyelőre nincs pénz korszerű, új fertőtlenítő rendszerre.

Egyéb2004. 11. 12. péntek2004. 11. 12.
Nagyon büdös a víz Dombóváron


Dombóvár ivóvízgondja az ÁNTSZ városi tiszti főorvosának szavai szerint kellemetlen, de nem veszélyes:
- Igaz, hogy időnként büdös a víz és meglehetősen furcsa a színe, de bakteriológiailag nincs vele nagyobb gond, mint bárhol másutt az országban - fogalmazott Katcz Anna. A szakember szerint a víz leginkább a pocsolyára emlékeztet, de ettől még iható. Megerősítette, hogy a magas vastartalom miatt jelenik meg benne a szürkés-barnás lepedék. A probléma egyik oka, hogy a távoli kutakból régi vezetékeken át érkező vízbe a csőrendszerben lerakódott lepedék kerül. A hálózattisztítás nagyon fontos lenne, eredményesen végezték korábban is, de hamar elfogyott a ráfordítható pénz - tette hozzá Katcz Anna. Szavaiból az derült ki, a probléma nem új, a helybeliek több mint tíz éve kénytelenek "mocsárízű" vizet inni.
Szűcs István, a Dombóvári Vízmű Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a mocsárízt és -szagot a víz magas ammónia- és vastartalma okozza. Az ivóvizet rendszeresen ellenőrzik, a benne található elemek egészségügyi határértékhez kötöttek. Szűcs István szerint a dombóvári probléma nem egyedi. Máshol más problémák vannak az ivóvízzel. Budapesten például sok helyen túl klóros a víz - fogalmazott.
Megoldás a szennyezőanyag kivonása és új, korszerű fertőtlenítő rendszer lenne. A vízmű 537 millió forintos pályázatot nyújtott be az uniós Környezeti Infrastruktúra Operatív Programra. Ha megkapja a támogatást, teljes körű átalakítást végezhet. "Persze nem lehetünk biztosak benne, hogy nyerünk a pályázaton, de reménykedünk" - mondta az ügyvezető igazgató.
A dombóváriak elmondták, hogy már csak főzésre, fürdésre használják, de nem próbálnak inni belőle. Úgy vélik továbbá, hogy ez a gond Dombóvár mellett a környező településeket is nyomasztja.

Ezek is érdekelhetnek