Nem lesz vérpénz

A lakosság aktivitásának köszönhetően megszűnt a vérhiány az országban - tudatta közleményében az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ).

Egyéb2004. 11. 19. péntek2004. 11. 19.
Nem lesz vérpénz


A rendkívüli véradást azért hirdette meg a vérellátó, mert az utóbbi időben évek óta nem tapasztalt mértékben megcsappant az ország vérkészlete. A biztonságos vérellátáshoz naponta mintegy nyolcezer egységnyi vér készleten tartására van szükség, és a vérhiány idején ez a szám mindössze 6400 volt.
A szervezet teljes sikernek értékelte a véradási felhívást, hiszen csupán egyetlen napon 2500 egység vért adtak a felhívásra jelentkező donorok. A vérkészletek ismét elérték az optimális szintet.
A szaktárca nem zárta ki, hogy pazarlás miatt csökkentek jelentősen a vérkészletek, ezért Rácz Jenő miniszter felkérte az országos tiszti főorvost, hogy a szakfelügyelő főorvosok két héten belül adjanak tájékoztatást a megnövekedett vérfelhasználás okairól. Mivel a lakosság többsége A és 0 vércsoportú, ebből van mindig legkevesebb raktáron.
Nemrég Balla Tibor, a Magyar Véradók Szövetsége elnöke azt jósolta, vészesen lecsökkenhet Magyarország vérkészlete. Véleménye szerint ezt megakadályozná, ha pénzbeli díjazást kapnának a véradók, mert akkor az alacsony jövedelműek és a munkanélküliek közül is sokan vállalkoznának véradásra. Miskovits Eszter, az OVSZ főigazgatója szerint azonban sehol a világon nem fizetnek érte, és uniós rendelkezés is tiltja ezt. A nők egyébként évente háromszor, a férfiak négyszer adhatnak vért.

Ezek is érdekelhetnek