Orvosok a magyar végeken

A gazdátlan háziorvosi körzetek rossz folyamatai egy idő után összeadódnak: a helybeliek máshová viszik a kártyájukat, s a kiürülő praxis még kevésbé lesz vonzó.

Egyéb2004. 11. 12. péntek2004. 11. 12.
Orvosok a magyar végeken


- Mi vagyunk a legöregebb társaság - állítja a hatvanéves Kisfaludy Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ÁNTSZ szakfelügyelő főorvosa, aki 38 éve dolgozik a Miskolchoz közeli Szirmabesenyőn. - A pályakezdők ma inkább Németországot, Angliát, Svédországot választják, mint azt a bodrogközi falut, amelynek az évek óta gazdátlan körzetét nemrég egy hetvenéves fővárosi kolléganő vállalta fel, már-már missziós feladatként. A megye északkeleti karéjában Ózdtól Sátoraljaújhelyig általában tizenöt-húsz háziorvosi praxis tartósan betöltetlen. Válságos Ároktő, Hernádvécse vagy Csernely helyzete, évek óta helyettesek dolgoznak bennük. Putnok városában két felnőtt háziorvosi praxis betöltetlen, gyermekorvos sincs, pedig nagy a gyereklétszám.
 - Amióta a háziorvosok alanyi jogon megkapták a működtetési jogot - folytatja az okokat keresve Kisfaludy doktor -, a praxisok szabadon adhatók-vehetők. Csakhogy éppen ez a "piaci helyzet" tette élessé, mennyire számít a földrajzi elhelyezkedés, a lakosság életkora és összetétele, ami meghatározza egy praxis eltartó erejét. A fővárosban húszmillióért is elkelhet egy praxis, Borsodban sokszor ingyen sem kell. Sok múlik az önkormányzatokon is. Nem pályáztatják folyamatosan a betöltetlen praxisokat. Hogy miért, fogalmam sincs. Ritka, de előremutató példa, amikor egy önkormányzat "mindent bevet az ügy" érdekében; lakást kínál, átvállalja a rendelő rezsijét, már olyat is hallottam, hogy havi százezer forint külön pénzt kínáltak az egészségügyi pénztár finanszírozásán felül. Ezeket viszont éppen a rászoruló kisközségek nem tudják megfizetni.  E többletszolgáltatást viszont éppen a szegény önkormányzatok nem engedhetik meg maguknak. Legfeljebb az egészségbiztosítási pénztár tehetné vonzóbbá az orvosok letelepedését, de nem teszi, mert nincs miből. Egy közepes körzetben havi félmillió forintba kerül a rendelő fenntartása, felszerelése, a bérek, az üzemanyagköltség. Fejlesztésre jóformán semmi nem marad. A kritikus körzetekben a havi 120-130 forintos kártyapénznek a duplájára lenne szükség. A vidéki háziorvosok többsége ma szerény nyugdíjkilátásokkal rendelkező kényszervállalkozó.

Ezek is érdekelhetnek