Tudományos mozaik

E heti témáink: a SMART-1, a vörös lista, a hernyótalpas ablaktisztító robot, a yokohamai és a barcelonai szupesrszámítógép.

Egyéb2004. 11. 26. péntek2004. 11. 26.
Tudományos mozaik


Hold körüli pályán a SMART-1
Tizenhárom hónapi utazás után az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) SMART-1 szondája olyan közel jutott a Holdhoz, hogy annak tömegvonzása foglyul ejtette. Az alig 367 kilogramm súlyú űreszköz egyre elnyújtottabb pályán keringett a Föld körül, mígnem elérte a Hold vonzáskörét. A szonda napenergiával működik. A napelemei által fejlesztett energia egy ionhajtóművet lát el, amely a xenongázt ionizálja. Az így nyert energia teszi lehetővé a SMART-1 űrbeli vándorútját. Az űreszköz  több mint két évre tervezett felfedező útjától a kutatók azt remélik, hogy meggyőző erejű adatokkal szolgál majd azon feltételezésük igazolására, miszerint évmilliárdokkal ezelőtt egy Földünknek ütközött kisbolygó szakította ki azt az anyagtömeget, amelyből a Hold keletkezett.

Csaknem tizenhatezer faj a vörös listán
A Természetvédelmi Világszövetség most nyilvánosságra hozott vörös listáján 15589 olyan állat- és növényfaj szerepel, amelyet a kipusztulás fenyeget. A mai állapot szerint főleg a kétéltűek vannak nagy veszélyben, egyharmaduk örökre eltűnhet a Föld színéről, a szárazföldi teknősök állománya pedig felére csökkenhet. Régiónkban, Kelet-Közép-Európában szerencsére nincs ilyen drámai változás, de a kerecsensólyom, a parlagi vipera és a viza különösen veszélyeztetetté vált a korábbi állapotokhoz képest.

Ablaktisztító robot
Hogy micsoda nemszeretem munka az ablakpucolás, annak tudatában lehettek azok a mérnökök is, akik megalkották hernyótalpas ablaktisztító robotjukat. A német Fraunhofer Intézetben konstruált kis pucológépet csak oda kell tenni az ablakra, s máris teszi a dolgát. Vizet és mosószert spriccel az üvegre, gumis lehúzóval letisztítja, majd egy szövetdarabbal szárazra törli - ahogy egy profi háziasszony is tenné. A kis robot bárhol elhelyezhető az ablakfelületen. Érzékelőivel észleli az ablakkeretet, irányt vált, és úgy folytatja munkáját. Hernyótalpas tapadómodullal rögzíti magát az üvegen, illetve ezzel halad, "lépeget" a felületen. Önálló tartálya nincs, a vizet és a tisztítószereket csöveken kapja, így nagy üvegfelületek megtisztítására képes.

Szuperszámítógépek
Számolási teljesítményét tekintve a Japánban fölállított Earth Simulator  számítógép viszi el a pálmát. A yokohamai földrajztudományi intézet toronyházában három szintet is elfoglaló gép 35,86 billió számolási művelet elvégzésére képes másodpercenként, amivel az első a világon. Az európai Barcelonában álló MareNostrum ugyan ma még csak 20,5 billió műveletet tud másodpercenként, azonban a most megkezdett fejlesztések elvégzése után, amikor is a jelenlegi 3564 processzorát újabb ezer egységgel egészítik ki, már komoly riválisa lehet a japán szupergépnek.

Ezek is érdekelhetnek