Üzenjük

E heti témáink: a szalmabálás építkezés, az almasavó, a huminit.

EgyébVeszelszky Éva2004. 11. 26. péntek2004. 11. 26.
Üzenjük


Bory Barnabás, Gárdony
A szalmabálás építkezés viszonylag új építkezési forma, mintegy százéves hagyományra tekint vissza. A bálázógépek feltalálása után kezdett teret nyerni főként a bevándorlók körében, mivel bárhol gyorsan építkezhettek belőle. A szalmabálás építkezést az ökoépítészek ma már ígéretes technológiának tartják, bár a hagyományos építészeti körökben még nagyon változó az elismertsége. Mellette szól, hogy alapanyaga - a gabona betakarítása után melléktermékként hátrahagyott, bálázott gabonaszalma - minden évben nagy mennyiségben rendelkezésre áll, és olcsón beszerezhető. A szalmabálákból gyorsan felhúzhatók kiváló hőszigetelésű, jól átszellőző, teherbíró épületek, amelyek az előírások betartásával időtállónak is mondhatók. Ha a bálatéglák kötőanyagául és a felületek vakolásához vályogot használnak, akkor a falfelületek hőtároló képessége és átszellőzöttsége nem károsodik (szemben a külföldön alkalmazott beton kötő- és vakolóanyagokkal). Szakemberek szerint a felmerülő biztonsági kifogások - a rágcsálók megtelepedése és a tűzveszélyesség -, mióta a bálákat megfelelően tömörítik, felületüket kezelik, nem tarthatók.
Hazánkban a szalmabálás építkezés még kísérleti szakaszában van, de a tapasztalatok alapján remélhetjük, hogy építkezési kultúránk hamarosan gazdagodik ezzel a valóban környezetbarát, hangulatos és olcsón megvalósítható módszerrel.

V. Géza, Gödöllő
Az almasavót a népgyógyászatban hurutos köhögésre és étvágyjavítóként ajánlják. A savót almabor, víz és tej egyenlő arányú keverékéből nyerik lassú melegítéssel (nem főzéssel). Melegítés hatására a tejből túrószerű anyag csapódik ki, ezt szőr vagy műanyag (nem fém) szitán átszűrjük. Az átszűrt almasavóból szükség esetén egy-két evőkanálnyi mennyiség ajánlható napi fogyasztásra.

Tarnóczki Gizella, Dorog
A huminit humuszban dús ásványi granulátum, amely a növények bomlása során keletkezik, tehát megkövesedett szerves anyag. Nedvesség és a gyökerekben termelődő gyökérsavak hatására a szerves és ásványi anyagai feltáródnak, majd a kioldódó huminsavak segítségével felvehetővé válnak a növények számára. A huminit szerves katalizátor, amely segíti a talajban lévő vagy műtrágyázással a talajba juttatott ásványi anyagok feltáródását is. Hatására a növények számára felvehetővé válnak a korábban felvehetetlen kémiai kötésben jelenlévő tápanyagok is, de csak a növény számára szükséges mennyiségben. A felesleges tápanyagok megkötődnek a humuszban, ahol a növények fejlődése során folyamatosan rendelkezésre állnak. A huminit egy tartós hatású ásványi talajtrágya. Elsősorban ősszel tanácsos kijuttatni a szükséges műtrágyákkal együtt. Ahol tömörödött, szerkezet nélküli a talaj, ott a humuszréteg kialakulásához szükséges a talajba szerves anyagot vagy zöldtrágyát is beforgatni, ami gyorsan humufikálódik az ásványi anyagból kioldódó huminsavak hatására. Komposztadalékként is hatásos, segítségével felgyorsul a szerves anyagot lebontó mikroszervezetek tevékenysége.
Az ásványi huminit gyorsabb hatású, folyékony kivonata a Humus FW bioaktív humusztrágya, amely lomb- és talajtrágyának egyaránt alkalmas. Kijuttatható - előírás szerinti hígításban - egymagában, más lombtrágyákkal vagy növényvédelmi permetszerekkel együtt is. Mivel a magok csírázását, a gyökérképződést és a növények kezdeti fejlődését is segíti, hatásos a magok csávázóoldatába és ültetéskor a gyökeresedést serkentő agyagpépbe keverve is.
A termékekről bővebb tájékoztatás a gyártó Huminit Kft.-nél kérhető.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek